Почетна » НИСИ ТИ ТАЛЕНТОВАН Како је „отписани“ Ласло Шурињи постао параолимпијски шампион

НИСИ ТИ ТАЛЕНТОВАН Како је „отписани“ Ласло Шурињи постао параолимпијски шампион

од admin
0 коментар

Наш стрелац Ласло Шурањи не само да је “упуцао” злато на Параолимпијским играма у Рио де Жанеиру, већ је поставио и нови рекорд. Али, то није случајност… Ласло је у млађим данима, и пре него што је постао везан за колица, волео стрељаштво.

Ласло Шурањи

– Као средњошколац сам се опробао у стрељаштву и мислио сам да ми добро иде. Међутим, тадашњи тренер ми је рекао да немам таленат и да је најбоље да баталим овај спорт. Не желим да га именујем, али сам га послушао тада. Очигледо да је судбина хтела другачије. Пре 15 година сам вратио у стрелце и ево злата око врата – почиње Шурањи причу за “Блиц”.

Наш златни шампион осврнуо се и на незгоду која га је задесила као малолетника, али и о томе колико је срећан што је народу барем на неки начин улепшао дан.

– Доживео сам незгоду приликом скока у воду и од тада имам параплегију, односно одузетост ногу. Прошло је око 20 година, право да вам кажем престао сам и да бројим. Ипак, ова медаља ме чини веома срећним. Драго ми је ако сам барем мало обрадовао нацију, јер знам колико мени значи успех неког нашег спортисте. Ако је моја медаља помогла људима да скрену мисли са сиве свакодневнице, онда сам још срећнији.

Laslo Šuranji

Ласло Шурањи

Шурањију ће новчана награда за освојену златну медаљу бити од велике помоћи, али она неће утицати на његову страст према стрељаштву.

– Живим са родитељима и награда за освојено злато на Параолимпијским играма у Рију ми много значи. Генерално, држава има добре односе са нама, редовно примам стипендију заслуженог спортисте. Али, тај новац који будем добио ће мојој породици баш помоћи, али неће утицати на мој рад. Бавим се стрељаштвом из чисте љубави! Животна ситуација ће ми бити сигурно лакша, јер нећу морати да бринем око финансија. То значи да ћу моћи да се више фокусирам на ово чиме се бавим – закључује Ласло Шурањи за “Блиц”.

После 20 година медаља у стрељаштву за Србију!

Ласло Шурањи је освојио друго злато на Параолимпијским играма у Рију за Србију, али је његово одличје прва медаља још од 1996. године у стрељаштву. Тада је на Играма у Атланти Ружица Алексов “упуцала” злато и сребро, што значи да нисмо имали освајача медаље на највећој светској спортској смотри за особе са инвалидитетом пуних 20 година.

Лука Думељић     Блиц

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар