Почетна » Новаку звиждуци и малтретирање, Јокићу батине – Срби доминирају, а поштовања нигде

Новаку звиждуци и малтретирање, Јокићу батине – Срби доминирају, а поштовања нигде

од Други Пишу
0 коментар

Хаос

Новак Ђоковић и Никола Јокић – два имена која код сваког иоле реалног љубитеља спорта изазивају поштовање. Један је 24 пута освојио најтеже турнире на свету и има преко 400 недеља на челу АТП ранг листе, други је двоструки МВП НБА лиге, шампион и МВП финалне серије са клубом који пре њега у тој истој лиги није успео да уради ништа за више од пола века постојања.

Па ипак, ни то није довољно да њих двојица добију макар минимум поштовања који заслужују.

Париз, Торино, Малага – три европска града била су центар тениског света у завршници сезоне 2023. године. У Француској је Новак обезбедио повратак на чело АТП каравана, у Торину прво потврдио прво место на завршетку 2023, а потом и по седми пут освојио завршни турнир, по чему је претекао Роџера Федерера и постао рекордер, да би у Малаги показао да је човек, посустао у одсусдном тренутку и допустио Јанику Синеру да Италијане одведе у финале Дејвис купа.

Но, уместо свега, главна тема су – навијачи. Тачније, њихово очајно понашање према Новаку Ђоковићу. У Француској су му из меча у меч звиждали, излуђивали га и покушавали да га ометају (јер ето, занимљиво је), у Италији су колико-толико имали оправдње у виду подршке за Јаника Синера (ког је Новак и победио у финалу), док за понашање навијача Велике Британије након победе Србије – необјашњиво. Јер није то био покушај дестабилизације Ђоковића због подршке неком другом. Британци су већ изгубили када су правили хаос намерно спречавајући Новака да да изјаву.

Додајмо томе и однос који је Светска антидопинг организација (WАДА) показала, када је Новак сат и по пред меч морао да се подвргне тестирању, штошта буде јасније.

Ђоковић је због тога и јавно објаснио да му такве врсте дистракција не требају и да ништа слично није доживео за две деценије, титулама испуњене, каријере. Ето, доживео је сада пред меч са Камероном Норијем.

„Ја још нисам урадио комплетну допинг контролу, следи ми крв. Човек у ћошку седи, сатима ме прати. Имао сам расправу, јер ево за 20 година и кусур каријере није ми се десило да мене допинг контрола, и не само мене, изабере. Добио сам нотификацију сат и по времена пре меча“, објаснио је Ђоковић и додао да стриктно поштује своју рутину.

„Ја имам своју рутину и не треба ми дистракција. Да ми узима крв, да размишљам да ли ћу моћи да дам урин. Потпуно нелогична одлука. Када сам причао са представником допинг агенције, рекли су ми да је разлог био да ће бити јако касно и да се пружи другој репрезентацији времена да се више одмори, али сам им онда рекао да победник вечерашњег дуела не игра сутра. Увек сам подржавао да се тестирам ја или било ко, али не пред меч“. Ако то није малтретирање, онда стварно…

За то време, на теренима НБА лиге, из утакмице у утакмицу Никола Јокић добија батине. Опет, легитиман начин тимова да покушају да зауставе незаустављивог (кад већ регуларна одбрана нема апсолутно никаквог ефекта), али оно што судије раде далеко је од нормалног.

Наиме, арбитри готово без изузетка пуштају одбрамбене играче да без милости туку Јокића, па су и он и пословично мирни Мајкл Мелоун изгубили живце против Детроит Пистонса.

Поставља се питање шта је потребно човек да уради како би био испоштован неки минимум и како би обезбедио бар делимично поштовање? Титуле, трофеји, индивидуални подвизи… Очигледно не помажу.

Иако су се досад поштено опекли (и Новак и Никола су показали да најбоље фунцкионишу под притиском), утисак је да је то за последицу имало додатно појачавање безобразног понашања према спортистима из Србије.

А нама остаје да се надамо да ће то и надаље служити као додатни мотив да из дана у дан ривале газе.

Но, утисак да људи не знају да цене оно што им двојица најбољих спортиста на свету доносе јача из дана у дан.

Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia, Joly Victor/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Страхиња Николић  Новаспорт

Можда ти се свиди

Оставите коментар