Почетна » Штрајк глађу, спавање на стадиону – то је српски фудбал

Штрајк глађу, спавање на стадиону – то је српски фудбал

од admin
0 коментар

 Србија је не тако давно проширила лигу на 20 клубова, а број екипа које могу у потпуности нормално да функционишу тешко да може да превазиђе двоцифрен број. Штавише, и Војводина која је освајач Купа грца у проблемима, на које упорно указује тренер Ненад Лалатовић.

Он је још после тешког пораза од Новог Пазара са 3:1, 3. октобра, покушао да алармира управу због неисплаћених зарада и премије за освајање Купа, али одговор није добио ни дан-данас. Загазили смо у децембар, а Лалатовић је морао још једном да подсети на ситуацију, овај пут нешто оштрије.

“О овоме ћу да причам на свакој конференцији, докле год моји момци не добију новац. Ја са њима живим, знам о чему смо и данас причали и знам шта осећају. Они су веома разочарани, иако знам да свуда има проблема. Нама је генерални спонзор Србијагас, велика фирма на челу са господином Бајатовићем, али не може ни он све сам. Ако постоји неки проблем између њих, нека седну и причају. Нека се мало умеша и Град, јер и они су били препоносни кад смо освојили трофеј Купа. Уједините се и угледајте се на то како су се ујединили запослени у ФЦ ‘Вујадин Бошков’, играчи и ја. Ми живимо као једна породица и гинемо за овај грб”, емотивно је реаговао Лалатовић, додавши да “су се сви сликали са пехаром, па је сада ред и да исплате обећано”.

У Мачви је расуло најављено одласком председника Ивице Краља почетком новембра, играчима се у једном тренутку дуговало пет плата, а рачун је био у блокади због дуга од 2,5 милиона динара.

“Данас са поносом могу да кажем да смо исписали најлепшу историју Мачве. После 65 година пласирали се у Суперлигу Србије, ушли у полуфинале Купа Србије, омасовили и организовали Омладинску школу. О инфраструктури мислим да је и сувишно причати. Да би се дошло до оваквих резултата потребно је свакодневно пуно рада и енергије, што се одразило и на моје здравствено стање”, рекао је Краљ, а ситуацију је додатно појаснио Драган Аничић претходног викенда.

И он је, попут Лалатовића, остварио победу у претходном колу, иако су играчи и даље огорчени.

“Причао сам пре меча о проблемима, морам опет да кажем и вама, дугујем играчима. Стварно су прекоректни. Извршавају обавезе максимално, труде се колико могу. Некад нас погледа срећа, некад не, имамо много проблема. Причао сам о проблемима пре три и четири месеца. Да ли неки склањају главу или не желе да чују… Не могу да кажем да не покушавају да реше проблеме, али они се гомилају. Да не причам колико се плата дугује играчима и особљу које ради са нама. Имали смо проблем и са исхраном, то је решено. Сад имамо проблем са станаринама, пре два дана су неки играчи избачени из станова и њима свака част. Дошли су на стадион и рекли да хоће да спавају на стадиону и да играју утакмицу”, рекао је Аничић, додавши и да му је обећано да ће се ситуација поправити.

 

Подсећања ради, у јуну ове године, бивши играчи Борца и Јагодине штрајковали су глађу три дана, здравље им је било нарушено, а у Синдикату професионалних фудбалера “Независност” рекли су да је прекид штрајка био и савет лекара.

“Људи из градске управе Чачка, који су породице играча изиграли и довели на руб егзистенције, нису се удостојили ни да их позову на разговор, иако су им били испод прозора. Нису се удостојили ни да у пролазу кажу добар дан играчима, што нема везе са штрајком глађу, већ је то ствар елементарне културе”, наведено је из Синдиката.

Врхунац апсурда био је потез да се избегне испуњавање обавеза – Борац из Чачка угашен је крајем јула 2019. године, после 93 године постојања, након чега је пререгистрован у Борац 1926 преузимањем правног легитимитета ФК Прово из Владимираца и преласком у нижи ранг такмичења.

Подсећања ради, међу потписницима играча Борца који траже своја права су Алексић Бранимир, Бабић Дејан, Бајић Владимир, Чађеновић Јован, Делић Урош, Драшковић Стефан, Гојковић Александар, Јованчић Душан, Јовановић Лазар, Кочовић Ненад, Крстић Милош, Лукић Ненад, Марковић Милош, Маслаћ Марио, Милетић Немања, Мугоша Марко, Мутавдзић Миљан, Шуњеварић Радан, Танасин Александар, Татић Лазар, Тиаго Галвао, Видовић Марко, Вујаклија Срђан, Зец Ђуро и Живановић Борис.

Иначе, најлепша фудбалска прича Борца пропала је због немаштине, због тога је и Ненад Лалатовић отишао из Чачка, а за Нова.рс недавно је открио детаље.

“Био је то тренутак када сам отишао и кад сам рекао “дајте играчима бар по 200 евра, и ја остајем”. Они нису имали да им дају бар по 200 евра, играчима сам позајмљивао, десило се да ми играч тражи 50 динара. Ја га гледам, за шта 50 динара? Идем кући да видим родитеље, треба ми за карту, неку возну или аутобуску. Нису имали ни за то. Наравно, молио сам их да дају бар по 200 евра играчима и није било тога, онда сам прихватио понуду Војводине. Жао ми је само што нисам водио Борац против Звезде када су победили у Купу са 5:1″, рекао је Лалатовић.

Бојан Винуловић    Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар