Почетна » Мијатовић и Илић – две српске суперзвезде у настанку

Мијатовић и Илић – две српске суперзвезде у настанку

од Други Пишу
0 коментар

Таленти вечитих у првом плану.

Црвена звезда и Партизан у последње време не бриљирају када је у питању Европа, Звезда је остала без шансе за пролаз у нокаут фазу Лиге шамиона, Партизан није ни прошао у Лигу конференција. Али, навијачи оба клуба имају разлога за задовољство захваљујући партијама двојице младих фудбалера.

У црвено-белом дресу претходних месеци се истакао нападач Јован Мијатовић (2005. годиште), док је у црно-белом стуб одбране постао Михајло Илић (2003. годиште).
Мијатовић је прошле сезоне добијао повремено шансу, али није успео да остави нешто јачи утисак, пошто је у сезони 2022/2023 на 31 утамици постигао десет голова уз две асистенције.

Од тога, Мијатовић је само један гол постигао у првом тиму Звезде, док је преостали учинак направио у Омладинској лиги Србије (три гола), Лиги шампиона за омладинце (један гол), те дресу Графичара (пет голова).

Но, почетком сезоне 2023/2024, тренер Барак Бахар је показао да му верује, а он се изборио за све озбиљнију улогу и почео да погађа редовно.
Тако је на девет мечева Суперлиге четири пута затресао мрежу, још једном у Купу Србије, два пута у Лиги шампиона за омладинце…

Оно што може да радује навијаче јесте Мијатовићев сјајан осећај за гол и одлично „читање“ игре одбране, што је показао на утакмицама против Јавора, када је постигао гол за победу 3:2, затим Радника када је начео мрежу гостију, и на крају Железничара из Панчева, где је погодио за преокрет.
Све то могло би да кулминира и дефинитивном улогом првог нападача Звезде, поготово након лошијих игара Шерифа Ендиајеа. Заиграо је и у Лиги шампиона против Лајпцига на гостовању…

„Маштао сам о томе да играм Лигу шампиона са Звездом и хвала Богу да ми се то остварило. Хвала наравно и стручном штабу на прилици, али и навијачима који су 90 минута певали, тако да смо се осећали као да играмо у Београду. Жао ми је што резултат није био позитиван, јер мислим да смо га заслужили. Друго полувреме је рецепт наше игре, немам дилему“, рекао је Мијатовић после меча у Немачкој.

 

За то време, у први план код црно-белих искочио је младио Михајло Илић. Упркос нешто споријем почетку, 20-годишњи штопер је постао један од кључних играча у тиму Игора Дуљаја и међу најзаслужнијима је за то што је Партизан тренутно први на табели Суперлиге, уз чак 13 везаних победа.

Црно-бели су једина непоражена екипа у домаћем првенству од почетка сезоне, имају само један реми, а од тог меча са ТСЦ-ом на старту сезоне су на 13 мечева примили само осам голова, док је на шест узастопних мечева мрежа Александра Јовановића у потпуности мировала.

А на свим тим мечевима Илић је уписао по 90 минута. Као шлаг на торту дошао је атрактиван погодак у судијској надокнади за победу над Чукаричким (2:1) којом су црно-бели задржали шест бодова вишка у односу на Црвену звезду и налазе се у лепој ситуацији да први део сезоне окончају на врху табеле.

 

„Утакмица је имала европски интензитет. Чукарички је добра екипа и ово је била добра утакмица са пуно шанси. Ја сам искочио у први план и веома ми је драго због тога, али ко год да је то био – не би било битно. Имао сам шанси, до сада на свакој утакмици бар једну, али није ме хтело. Можда је сада дошло, када је било и најпотребније“, рекао је Илић после првенца у Хумској.

Пре месец дана је 20-годишњи Јагодинац добио позив за А тим Србије.

„То је највећи корак у досадашњој каријери, позив за А репрезентацију. Велика је част бити са свим фудбалерима наше земље, представљати нашу земљу, бити прво на ширем, а касније и на ужем списку селектора. То је један корак унапред, али треба да останем миран и фокусиран, да наставим овако. Све то је дошло баш одавде и захваљујући мојим партијама у Партизану“, нагласио је талентовани дефанзивац.

Ако овако наставе, Мијатовић и Илић ће убрзо постати носиоци не само у клубовима, већ и озбиљна имена за разматрање када је у питању репрезентација Србије, али и да својим клубовима донесу сасвим пристојну зараду када дође време за растанак.

До тог момента, љубитељи фудбала у Србији имају прилику да уживају у играма двојице момака који би, бар на основу потенцијала који су показали у претходном пеироду, веома лако могли да кроз неколико година постану перјанице неког од озбиљнијих клубова у најјачим лигама света.

Foto: Starsport

Страхиња Николић  Новаспорт

Можда ти се свиди

Оставите коментар