Почетна » Тренер утрчава на татами и креће ка детету, организације осудиле чин али казне нема (ВИДЕО)

Тренер утрчава на татами и креће ка детету, организације осудиле чин али казне нема (ВИДЕО)

У данима када се боримо против насиља

од Жељко Маторчевић
0 коментар
  1. У Београду је у периоду од 29.05.-03.06.2023. одржан „EUROPEAN OPEN SCHOOL
    COMBAT GAMES 2023″. Према подацима доступним јавности овај спортски догађај се одиграо у организацији Савеза за школски спорт Републике Србије, где је у делу за Карате и Кјокушинкаи спорт технички организатор „Српска карате до конфедерација“.

Наша редакција је дошла у посед видео снимка где се на борилишту за Кјокушинкаи десио инцидент, када је један од „тренера“ из Србије улетео на борилиште , прешао на другу страну ка другом борцу, затим је дошло и до физичког контакта, да би се затим други учесници испречили испред њега. Према истом снимку, овај тренер је  више пута насртао на супротну страну борилишта.
Да ствар буде још драматичнија, такмичар је било дете из Румуније.

Ако се питате како реагују институције у оваквим ситуацијама, поготово у времену када су иза нас трагедије које су нас задесиле, одговор је – никако. Наиме, није познато  ни како је као технички организатор постављена „Карате до конфедерација“. Они који би требали да кажњавају, или барем да реагују јесте Министарство спорта, које нам није одговорило на многа питања. Оно што је највише забрињавајуће, јесте питање како је уопште дошло до тога да  „Карате до конфедерација“ буде технички организатор. Питање на које одговор није стигао из Министарства спорта.

Према наводима Спортског савеза Србије, ова конфедерација није призната грана спорта у Србији.

  • Српска карате до конфедерација нити је члан Спортског савеза Србије нити је надлежни национални грански спортски савез за карате, нити је карате до призната грана у Р. Србији, тако да Спортски савез Србије нема ни законске ни статутарне надлежности над тим савезом и његовим члановима. За сва питања законотости организације наведеног такмичења надлежна је, према Закону о спорту, спортска инспекција Министарства спорта и Града Београда, а за насилничко понашање учесника наведеног такмичења надлежан је и МУП у складу са Законом о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским примедбама, наводе из Спортског савеза Србије за Жиг инфо.

Међутим, као што смо навели, из Министарства спорта на питање Жиг инфа у вези овог немилог догађаја, не одговорају. Да „Карате до конфедерација“ није грански призната у Србији, потврђују и из Карате савеза Србије, који су такође осудили понашање овог тренера.

  • Карате федерација Србије наводи да ни један ђак који вежба карате и члан је Карате федерације Србије није учествовао на Европским отвореним школским играма у борилачким спортовима из разлога што дисциплине на том такмичењу нису биле у складу са системом такмичења у Светској карате федерацији, а посебно што је организатор био неко кога не препознаје како Министарство спорта, тако ни Спортски савез Србије, ни Олимпијски комитет Србије ни Међународни олимпијски комитет, наводе из Карате федерације Србије за Жиг инфо.

Према сазнањима Жиг инфа, тренер који је утрчао на терен и имао физички контакт са такмичарем, малолетником из Румуније јесте Александар Петровић, председник клуба „Вук 011“ из Гроцке. На овом спортском догађају Петровић је био као тренер своје ћерке која се такмичила у Кјокушинкаију.

Из надлежног Кјокушинкаи савеза наводе да они нису надлежни за актере немилог догађаја који се налазе на снимку. И из овог савеза осуђују сваки вид неспортског понашања.

  • Наглашавамо да „Српска карате до конфедерација“ није надлежни национални грански савез за Карате спорт, а још мање за Кјокушинкаи спорт. „Кјокушинкаи савез Србије“ је надлежни национални грански спортски савез за спортску грану Кјокушинкаи и као такав једини надлежан за репрезентовање националног Кјокушинкаи спорта на међународним такмичењима и у међународним спортским савезима, организовање и вођење националних спортских такмичења и уређење обављања спортских активности и делатности путем спортских правила. Актери, ( судије, такмичари и тренер ) који се појављују у видеу који илуструје инцидент, нису чланови нашег савеза, немају дозволе за рад и лиценце у складу са Законом о спорту републике Србије и самим тим нисмо у могућности да у складу са законом и спортским правилима адекватно санкционишемо овако недолично, неспортско и насилничко понашање. Истичемо да осуђујемо сваки вид неспортског понашања, а нарочито оваквог насилничког понашања над децом, наводе из Кјокушинкаи савеза Србије за Жиг инфо.

Како је тренер Александар Петровић, уједно и председник клуба који је члан Спортског савеза општине Гроцка, обратили смо се и њима са питањима везаним за овај догађај, међутим на иста одговор нисмо добили.

Петровић: Штитио сам своје дете, али ја немам пара да вам платим за текст

Александар Петровић, председник КБС „Вук 011“ из Гроцке каже да је он само штитио своје дете, као и да он нема довољно пара како би платио да Жиг инфо не пише о овој теми. Петровић је одговарао у стилу „напад је најбоља одбрана“.

  • Можете да пишете шта хоћете. Нити сам ударио дете, нити било кога другог, немојте да изврћете речи, каже Петровић за Жиг инфо.

Петровић је прво упозорен да нико није написао нити рекао да је било ко кога ударио, а затим је упитан и да нам појасни оно што се види на снимку. Акценат је био на питање, да ли је његов улазак на борилиште спортски чин.

  • Ја нисам улетео да ударим никога, ја сам хтео да заштитим моје дете које се такмичи за мене, јер главни судија није реаговао како треба. Мислим да није спортски ни од његовог тренера такво понашање, одговора Петровић и додаје да он нема довољно пара да плати новинаре Жиг инфа како овај текст не би изашао.

Петровић је негирао и оно што се види на снимку. Према његовом виђењу снимка, Петровић каже да тек када је нагазио на татами, други такмичар се склонио.

-Послео је пао вербални сукоб између мене и тог другог тренера, додаје Петровић.

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар