Почетна » Делић: Неопходни превентивни прегледи, али не као популистичка мера, већ озбиљни и стручно утемељени

Делић: Неопходни превентивни прегледи, али не као популистичка мера, већ озбиљни и стручно утемељени

од Жиг Инфо
0 коментар

Народни посланик Србија центра проф. др Драган Делић изјавио је поводом најава бесплатних превентивних прегледа да се они не могу олако спроводити и да је у питању популистичка мера јер је превентивни рад много сложенији и мора се схватити много озбиљније.

„Превентивни прегледи не могу да буду „шведски сто“ са којег ће лаици/осигураници „узимати“ шта желе, када желе и колико желе. Превентивни прегледи морају да буду редовни, стручно утемељени, планирани, циљани, свеобухватни, трошковно исплативи и комплетно вођени од стране искусних и едукованих лекара“, рекао је Делић у емисији Пробуди се.

Он је додао да превентивне прегледе морају изводити искључиво лекари примарне здравствене заштите.

“Не треба у превентивене прегледе укључивати секундарне и терцијалне здравствене установе које се баве специјалистичко – консултативним радом и хоспитализацијом. Постоји решење у свету. Лекар би у току радног дана требало да има 26 прегледа уместо досадашњих 35. Од тих 26 да 4 буду превентивна прегледа. Лекар има своје осигуранике који ће бити позивани на основу Националног програма превенције зависно од старосне структуре и дијагностика“.

Према његовим речима суштина медицине је да промовише здравље, ради на превентивним прегледима и благовремено лечи.

„Према Светској здравственој организацији годишње 16.000 људи премине јер нису били на превентивним прегледима. У нашој земљи 55.000 људи годишње премине због кардиоваскуларних болести, а 22.000 због малигнитета. Проблем је што се болесници са онколошким проблемима јаве лекару у завршној фази болести. Недостајале су превентивне мере“.

Делић који је и председник Одбора за здравство Србија центра истиче да је неопходан јединствени здравствени систем који ће обухватити државни, привати и војни.

„Осигураник може да бира лекара коме ће се јавити. Приватни здравствени систем је ојачао али је доступан само онима који имају новчана средства. Четрдесет и два одсто укупног трошка у здравственом систему покривамо из свог џепа и то говори да је здравствени систем у озбиљном проблему“.

Делић се осврнуо и на локалне изборе у Нишу где је група грађана др Драгана Милића освојила преко 20 одсто гласова.

„Лекари треба да буду елита у овом друштву како због свог професионалног знања, одговорности, значаја њиховог посла за цело друштво, али и због чврстих етичких принципа. Замерам неким лекарима зашто ћуте. Они који су се доказали професионално, етички односно морално треба да воде град и државу јер имају једино жељу да помогну и брину о јавном добру“, закључио је Делић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар