Почетна » НУНС: Полиција спречава новинаре да извештавају о протестима

НУНС: Полиција спречава новинаре да извештавају о протестима

од admin
0 коментар

 

Према информацијама којима располажемо, најтеже је повређен извештач Бете Жикица Стевановић који је задобио повреде главе због чега је задржан у хитној помоћи до јутра. Лакше су повређени и камермани те агенције Лука Пређа и Реља Пекић. У току вечери физички су нападнуте и новинарке портала Нова С Милица Божиновић која је од полицајца задобила ударце пендреком при чему јој је из руке избијен телефон којим је снимала протесте, као и Наташа Латковић којој су припадници полиције бацили на земљу новинарску легитимацију коју им је новинарка претходно пружила.

Новинари РТС-а Милан Срдић и Лазар Вукадиновић су у Новом Саду физички нападнути од стране демонстраната. Том приликом је сниматељу Вукадиновићу повређена рука а камера поломљена, док је Срдић доживео вербалне увреде. У Нишу је новинарска екипа РТС-а доживела физичке насртаје и вербалне увреде, а камера им поливена водом од стране демонстраната. Својим колегама са РТС-а у помоћ су притекли новинари Јужних вести и спречили даљу ескалацију.

Нарочито забрињава чињеница да је полиција применила озбиљну физичку силу према новинарима упркос томе што су се они претходно легитимисали. Имајући у виду да су синоћни напади били бруталнији него претходне ноћи, те да полиција очигледно не реагује на апеле да новинаре заштити а не да их напада, овакво понашање тумачимо као намеран напад на оне чији задатак је да извештавају грађане Србије о дешавањима од јавног интереса. На овај начин се шаље порука осталим новинарима да и они могу слично проћи и додатно врши притисак на њих. Подсећамо да је основни задатак органа јавне власти да штити грађане као и да се напади на новинаре третирају као покушај гушења медијских слобода и права.

 И овог пута грађане позивамо да не нападају новинаре и медијске раднике који извештавају са догађаја те и да их заштите ако су у могућности. Без обзира на незадовољство грађана начинима на који медијске куће извештавају, физичко насиље над новинарима је недопустиво.

 Апелујемо на новинаре да и даље на видним местима истичу обележја која би полицији и демонстрантима ставила до знања да су новинари или чланови новинарске екипе.

 НУНС ће овим нападима обавестити све домаће и међународне организације које се баве медијским слободама и заштитом новинара, а нападнутим колегама и њиховим редакцијама нудимо правну и другу помоћ.

 Позивамо све новинаре у Србији на професионалну солидарност како бисмо заштитили људска и професионална права колега и права грађана да буду информисани.

 НУНС, 09.07.2020.

Можда ти се свиди

Оставите коментар