Почетна » Које мере је донела Влада за подстицање наталитета међу студентима

Које мере је донела Влада за подстицање наталитета међу студентима

од admin
0 коментар

 

У закључку Владе који је Данас добио из Министарства просвете, препоручује се високошколским установама да студенткињама које су због трудноће, порођаја и неге детета спречене да прате наставу, извршавају предиспитне обавезе и полажу испите, као и студентима који су постали родитељи и спречени су да прате наставу, извршавају предиспитне обавезе и полажу испите, изменама својих општих аката омогуће полагање испита независно од редовних испитних рокова, утврде повољније услове за упис наредне године студија и омогуће продужетак рокова за завршетак студија.

Како се у наводи у закључку, Влада је сагласна да се на високошколским установама чији је оснивач држава студенткиње и студенти на које се односи овај закључак ослободе додатних трошкова у вези са продужетком рокова, трошковима испитних пријава и другим трошковима који проистекну из признатих повољнијих услова студирања ‒ најдаље до навршене 26. године, односно 28. године живота за студенте ингрисаних студија из поља медицинских наука. Све ово Влада препоручује и другим високошколским установама.

Најављујући подстицајне мере за младе који се током студија одлуче да постану родитељи, председник Србије Александар Вучић недавно је казао да ће се то питање решити у Народној скупштини, из чега се могло закључити да се планира измена Закона о високом образовању, који би увео додатне погодности за академце.

Зашто се не мења закон одговор из Министарства просвете до објављивања овог текста нисмо добили.

В. Андрић    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар