Почетна » Радар: Колувијин стари рецепт за нове послове у две фирме

Радар: Колувијин стари рецепт за нове послове у две фирме

од Други Пишу
0 коментар

Прошле године престала је забрана располагања у шест фирми Предрага Колувије међу којима је и спорна Јовањица. У међувремену је основао још две. Иако је Колувија консалтинг стартовао у септембру 2022, већ у 2023. остварио је нето добит већу од 3,2 милиона динара, а пре месец дана, на месту директора фирме симболичног назива „Јовањица нова“, сина је наследио отац, пише Радар.

Предрагу Колувији ни кривични поступак у коме је првооптужени да је водио највећу плантажу марихуане у Европи – Јовањица, ни поступак за привремено одузимање имовине, нису сметали да у Србији нађе нове пословне прилике. У непуне две претходне године основао је два предузећа, Колувија консалтинг и Јовањица нова, која се, према речима самог Колувије, бави истраживањем конопље за медицинску и индустријску употребу. Седиште обе фирме је у Булевару краља Александра, на београдској општини Звездара, пише магазин Радар.

До хапшења 13. новембра 2019, осим Јовањице, на чијем имању су, по наводима оптужнице, инспектори Четвртог одељења београдске полиције, предвођени Слободаном Миленковићем, пронашли око 66.000 биљака канабиса и пакет са око 660 килограма осушеног канабиса, Колувија је био формално власник најмање још пет фирми. Сва та раније основана предузећа, која су радила до хапшења њиховог газде, била су у међувремену у блокади, а нека и у процесу ликвидације због поступака који се воде против Колувије.

Добит већ у првој години
Према јавно доступним документима на АПР-у, 7. јуна 2023. престала је да важи забрана којом је Колувији било забрањено отуђење, коришћење и располагање имовином тих шест фирми, укључујући и Јовањицу. Самим тим четири фирме – Птмаеро, Xтрасофт, Јовањица градња и Јовањица, којој је привремено одузет део имовине везан за Колувију, могле су да наставе да раде, али до сада нису регистроване њихове привредне активности, док је Балкан Гроw у стечајном поступку, а ресторан Јовањица у принудној ликвидацији, пише Радар.

За разлику од њих, два новооснована предузећа већ су у пословном залету, додаје се.

Укупни приходи Колувија консалтинга прошле године, када је та фирма, основана у јесен 2022, исказала и нето добит од 3.235.000 динара достигли су 22.819.000 динара.

Колувија консалтинг почео је да ради 6. септембра 2022. и регистрован је за „консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем“. У првој години, за непуна четири месеца пословања остварио је приход од 1,37 милиона и губитак од 589.000 динара, али је већ наредна била много успешнија, јер су приходи увећани скоро 16 пута, на 22,82 милиона динара, уз нето добит већу од 3,2 милиона динара. Занимљиво је да су том предузећу 22. фебруара 2023. били блокирани рачуни. Формално је једини власник, са новчаним улогом од 100.000 динара, Милан Колувија, Предрагов отац, а обојица су уписани заједно као законски заступници и директори. Фирма нема запослених, а у 2023. је из Немачке, чије држављанство оптужени Колувија такође има, увезла робу вредну само 463 евра.

Формални власник Колувија консалтинга је Милан Колувија, Предрагов отац, а обојица су уписани као законски заступници и директори компаније основане пре нешто више од годину и по дана.

„Јовањица нова“ основана је 9. новембра 2023. као ћерка фирма Колувија консалтинга са новчаним уделом од 1.000 динара. Ова фирма, очито симболичког назива за власника, регистрована је за неспецијализовану трговину на велико. За непуна два месеца 2023. остварила је симболичан приход од 23.000 динара и нето добит од 6.000 динара, пише Радар.

Њен текући рачун био је у блокади од 2. до 14. фебруара ове године, због чега је решењем Пореске управе привремено остала без ПИБ-а. У априлу, „Јовањица нова“ је увезла из Италије робу вредну 12.000 евра. Фирма за сада нема запослених, а 17. јуна 2024. за њеног директора уместо Предрага Колувије, који је ту улогу обављао до тада, именован је његов отац, Милан. Интересантно је да „Јовањица нова“ користи интернет домен јовањица.цом, регистрован још 2013. за много познатију Јовањицу, због које се Колувији суди.

Сарадња „Јовањице нове“ и државног Института
Ова фирма од 20. априла ове године има и званичан профил на YоуТубе платформи, на коме је постављено неколико видео-материјала о почетку производње на имању у Страгарима. На друштвеним мрежама њен власник поручује: „Данас пре четири године затворена, али се враћа са понудом органских производа, козметиком и гардеробом од конопље“.

Званично је, такође, саопштио: „Са задовољством објављујем да се Јовањица диже из пепела и започиње нову еру кроз научни пројекат који ће имати далекосежне ефекте на регион. Овај пројекат је резултат сарадње Института за општу и физичку хемију и привредних друштава Јовањица нова д. о. о. и Супериор д. о. о. из Велике Плане. Фокус нашег истраживања је конопља, биљка са изузетним потенцијалом за индустријску и медицинску употребу.“

До хапшења Колувија је био власник најмање шест фирми, укључујући и Јовањицу. Све су у међувремену биле у блокади, а неке су у ликвидацији због поступака против њиховог газде.

Овим је признао да, осим што поново ради, има сарадњу и са државним Институтом за општу и физичку хемију. За промотивни видео фирме говорио је и директор Института, професор Стефан Благојевић, који је рекао: „Велико ми је задовољство да смо део овог једног пројекта који данас почиње и који ће се завршити научним радом.“

У писаном одговору за Инсајдер је навео да је реч о „научном пројекту“ и да „постоје све дозволе за узгој индустријске конопље“. На питање Инсајдера ко је одлучио да на пројекту раде са фирмом чији је директор пред Специјалним судом оптужен за узгајање марихуане, директор Института није одговорио директно, већ је навео да се анализе не раде за предмете који се воде пред судом. Учешће у пројекту објашњавао је и „образовањем друштва“.

Губици Јовањице премашили 10 милиона динара
Како пише Радар, чини се да оптужени Колувија, осим приватних телевизија са националном фреквенцијом и сопствених налога на друштвеним мрежама, користи и налоге фирме „Јовањица нова“ за изношење своје одбране. Он је пре хапшења, осим Јовањице, у Србији имао разгранату мрежу предузећа. Осим Колувије, који је био већински власник са 75 одсто, у Јовањици је 25 одсто удела имао и Александар Анђић, који је само сведок у кривичном поступку. Јовањица је 2023. исказала губитак од 4.525.000 динара, а годину раније минус је био 5.789.000 динара.

После Јовањице, Колувија је 14. маја 2014. основао ресторан Јовањица у Молеровој улици у Београду, где је била регистрована и истоимена фирма. Тај ресторан, који је сада у поступку ликвидације, основао је са Здравком Милошевићем, који је заједно са њим оптужен и у поступку за плантажу марихуане. Иначе полиција је у том ресторану пронашла више од килограм и по опојне дроге, а према наводима оптужнице, Милошевић је осушену дрогу неовлашћено чувао ради продаје. У истрази је инспектор Слободан Миленковић сведочио да су Здравко Милошевић и Стеван Холић били директни продавци опојне дроге, а Колувија је рекао да познаје Милошевића, да је са њим држао ресторан Јовањица, који је затворен. Тврдио је и да већ дуже време не комуницира са њим и негирао да Милошевић има било какве везе са опојним дрогама.

Опширније на сајту Радара.

Foto N1

Радар/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар