Почетна » Активистички лексикон – Милица Лазаревић, Зу Зу Зујалице, Ниш: Активизмом указујемо на проблеме за које не постоји ефикасно системско решење

Активистички лексикон – Милица Лазаревић, Зу Зу Зујалице, Ниш: Активизмом указујемо на проблеме за које не постоји ефикасно системско решење

од Други Пишу
0 коментар

Доносимо вам приче о активним грађанима који су решили да део свог времена посвете да направе неку промену набоље у својој улици, месту, граду. Сазнајемо од њих како они доживљавају активизам и шта их мотивише да раде за колективно добро. Следећа таква прича долази нам из Ниша од Милице Лазаревић из „Зу Зу Зујалице“.

Према проценама, у Нишу има око 400 глуве и наглуве деце, а у Србији око 9.000. У медијима готово да нема садржаја на знаковном језику који би значили и деци и одраслима са проблемима са слухом. Зато је група младих из града на Нишави одлучила да ствара за њих. Кроз своју иницијативу Зу Зу Зујалице, ови млади људи прилагодили су видео садржаје глувој и наглувој деци и родитељима, али и направили представу „Чувари природе“ коју су извели и на прошлогодишњем Нишвилу, а затим и у неколико градова. О досадашњим активностима, изазовима и самој иницијативи Зу Зу Зујалице, за промени.рс говори Милица Лазаревић.

1. Због чега је активизам важан?

Активизам је важан јер указује на проблеме у друштву за које (још увек) не постоји ефикасно системско решење. Покреће га углавном лични осећај и потреба појединца за неком важном променом, а одржава се заједничким радом на остварењу циљева.

2. Која је била иницијална каписла да започнете Вашу активистичку причу?

Премало квалитетних медијских садржаја намењених деци нас је подстакао да покренемо музичку групу Зу Зу Зујалице. Одмах смо кренули да све што створимо преводимо на знаковни језик, а положај глувих и наглувих у Србији се природно појавио као тема којом се бави филм “Битисање- Глув није нем”.

3. Да ли сте некада (и када) пожелели да одустанете?

Током ових пар година рада, наилазили смо на много препрека и изазова, али успевали смо да налазимо решења за сваки проблем, повратимо ентузијазам и наставимо са радом.

4. Који су Вам били највећи изазови током активистичке борбе?

Највећи изазови су везани за наше неактивистичке (регуларне) послове, односно за организацију времена и усмеравање енергије коју треба да уложимо у активизам.

5. Најзначајнији тренутак, односно тренутак у ком сте помислили да је вредело труда?

Било је много тренутака који су нам указали да је вредело ући у све ове пројекте, али најзначајније су свакако реакције које добијамо од деце и родитеља. Такође, након објављивања филма, добили смо прегршт предивних коментара и путем друштвених мрежа и уживо након пројекција. Посебно смо задовољни реакцијама младих људи који желе да се укључе и дају свој допринос да се ситуација побољша.

6. По(р)ука будућим активистима…

Само храбро.

7. Подршка кроз промени.рс нам је значила због…

Промени.рс и цео тим који помаже активистима су нам неизмерно помогли на сваком кораку, охрабрили нас, оснажили и омогућили да увидимо да смо уз подршку дивних људи способни да стварамо лепша и боља дела.

Аутор фотографија „Зу Зу Зујалице“.

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар