Почетна » ДА ЛИ ЋЕ ЗАБРАНА УПОТРЕБЕ ТЕЛЕФОНА ЗАЖИВЕТИ У ШКОЛАМА?

ДА ЛИ ЋЕ ЗАБРАНА УПОТРЕБЕ ТЕЛЕФОНА ЗАЖИВЕТИ У ШКОЛАМА?

од Други Пишу
0 коментар

Форум средњих стручних школа позвао је да се што пре реализује акција „Стоп мобилним телефонима“, односно да се забрани употребе мобилних телефона у школама. Како је рекао и председник овог форума Милорад Антић, одлука о акцији донесена је још пре 100 дана на састанку радне подгрупе, међутим, према његовим сазнањима, ниједна средња школа у Београду још увек забрану није увела.

Антић објашњава да су његове колеге већином за ову забрану, ипак, завршна реч је на директорима који се, за сада, нису одазвали позиву да уведу забране.

– Апелујем на све директоре школа да усвоје ову забрану. Што је директорима тешко да закажу савет родитеља или наставничко веће? Наравно да и наставници морају више да се припреме за час када немају мониторе, али сви морамо више да радимо како би школа боље функционисала. Када се користе мобилни телефони од часа нема ништа – наводи он.

Како објашњава, скоро је неколико основних школа увело ову забрану у Србији, међутим те бројке су на нивоу статистичке грешке. Према његовим речима, потребно је много више да би се нека промена и видела у пракси.

Дисциплина ће бити много већа

– Деца ће бити сконцентрисанија на наставу и више ће слушати наставнике ако не гледају у мобилни телефон, дисциплина ће бити много већа. Они се на часу снимају и сликају и долази до пометње. Отпор ће сигурно да постоји у почетку ако им се телефони забране. Чак је и мени тешко када немам цео дан мобилни телефон, али на све се човек навикне. Научиће тако и више им неће бити потребан. Поједини директори нису способни, иако им је министарство упутило допис и сви знају закључке радне подгрупе, нико ништа није предузео. Ми нисмо покренули акцију да бисмо се неком инатили већ да би час био користан и да нико никог не би снимао и подсмевао се – додаје наш саговорник.

Предлог председника Форума средњих стручних школа је да се телефони или оставе у кутију испред наставника или на прву клупу, а када се огласи звоно за крај часа узму своје уређаје и нормално наставе дан.

– Прво питање наставника треба да буде „ко није оставио свој телефон“, а уколико таквих има треба позвати психолога и педагога, па да се види у чему је проблем. Прошло је сто дана од како смо донели одлуку и ништа није предузето – закључује Антић.

Сеоска школа у Вршцу натерала децу да се више друже и боље прате наставу

Школа и селу пионир када је забранила ношење телефона у школу у питању. Наставници и ђаци примећују да је одлука о забрани утицала да се ученици више друже на одморима, а и мање се омета настава. Овај пример почеле су да следе и школе у околним селима и Вршцу.

Директорка ОШ „Бранко Радичевић“ у Уљми заједно са Саветом родитеља и просветним кадром донела је одлуку да се од септембра забране мобилни телефони у школи.

– Давно су просветни радници приметили да деца на часовима забораве да искључе мобилне телефоне и онда се чују, ометају наставу, а на одморима су снимали једни друге и стављали то на друштвене мреже. Нису се дружили – навела је Оливера Кларић, директорка ОШ „Бранко Радичевић“ за РТС.

FOTO: SHUTTERSTOCK, KOSTADIN KAMENOV / RINGIER

Кристина Радосављевић

Телеграф/Блиц   

Можда ти се свиди

Оставите коментар