Почетна » Десила се кључна промена за пацијенте из провинције који траже упут за Београд

Десила се кључна промена за пацијенте из провинције који траже упут за Београд

од Други Пишу
0 коментар

Изјава надлежних из Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО), да сви осигуранници из унутрашњости који долазе на прегледе у Београд морају да имају упут оверен код лекарске комисије, изазвала је праву пометњу међу грађанима Крагујевца. Ова вест масовно је дочекана као својеврсна „забрана“ за пацијенте из унутрошњости, а заправо је реч о редовној процедури, која је привремено била суспрендована због пандемије коронавируса, сазнаје Нова.рс у крагујевачком Дому здравља.

„Није уведено ништа ново, само је враћен поступак на старо“, најједноставнијим речима објаснила је за Нова.рс портпаролка крагујевачког Дома здравља Данијела Петровић.

Она је рекла да је та установа добила обавештење РФЗО-, према којем све пацијенте треба да информишу, да су у обавези да упуте за диганостичке прегледе и интервенције ван матичног здравственог подручја, оверавају у локалној филијали РФЗО код лекарске комисије.

То је, како каже, процедура која се одувек и примењивала, али је била привремено обустављена због избијања пандемије.

’’Пацијентима је током пандемије био омогућен одлазак у Београд и друге центре без овере код лекарске комисије, како не би морали да чекају у редовима и излажу се ризику због короне. Сада је само враћена процедура која се и раније примењивала. Када пацијенти имају сву потребну документацју, поступак овере код лекарске комисије завршава се у веома кратком року за дан-два’’, рекла је Петровић.

И у локалном РФЗО-у, Нова.рс незванично сазнаје да је због стабилније епидемиолошке ситуације, процедура у вези са овером лекарских упута враћена на стари режим, те да су пацијенти који имају упуте са датумом после 1.априла, у обавези да их овере код лекарске комисије.

Информације које су јуче саопштене из РФЗО-а, без додатног објашњења, изазвале су револт међу Крагујевчанима, који су на друштвеним мрежама масовно коминтарисали ову одлуку као дискриминацију према грађанима из унутрашњости. Полемика се на крају, неизбежно, свела и на политички терен, а од овог масовног нервирања грађана ништа не би било, да су надлежни приликом саопштавања ових новина, дали и додатну информацију да су неоверени упути имали привремени карактер због пандемије.

Из РФЗО кажу да осигураници који су добили упут пре 1. априла, не морају да имају оверу лекарске комисије. Сви остали ће упуте које су добили од својих лекара у домовима здравља и специјалиста у болницама, морати да однесу у филијале РФЗО у својим градовима, како би им комисија физички оверила такав документ.

„На пример, упут који је издат у марту, а термин прегледа заказан у априлу тај упут је важећи. Сви упути издати закључно са 31. мартом важе без сагласности лекарске комисије, док од 1. априла сви издати упути морају имати сагласност лекарске комисије матичне филијале“, објашњава Весна Латиновић из РФЗО.

У штуром појашњењу РФЗО који је многе грађане збунио, изостављена су поједина објашњења. Важно је знати да ако једном лекарска комисија овери упут за лечење у другим здравственим установама, његово важење траје наредних шест месеци.

Битна информација је и да се боловања и даље решавају онлине. За таква решења није потребно да комисија физички оверава документе. Иначе, лекарске комисије се у матичним филијалама РФЗО у Србији састају четири дана у недељи, и тада се одлучује о поднетим упутима.

Александра Петровић и Милан Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар