Почетна » ОТКРИВАМО Рио Тинто, изгледа, и даље купује по Јадру, укњижили још 3 парцеле

ОТКРИВАМО Рио Тинто, изгледа, и даље купује по Јадру, укњижили још 3 парцеле

од admin
0 коментар

 

Како нам кажу мештани Горњих Недељица, они су приметили промену на сајту е-Катастра и тамо видели да је Рио Тинто преузео власништво над још три парцеле од 27. јануара ове године.

Они настављају причу даље, уверена је мештанка Горњих Недељица и чланица удружења „Не дамо Јадар“ Маријана Петковић.

„Нова“ је увидом у е-Катастар видела да је за једну парцелу покренут поступак промене носиоца права на непокретност, али се не наводи на кога.

За разлику од ње друге две парцеле воде се на компанију Рио Сава, а увидом у е-Катастар види се да су последња ажурирања за ове парцеле урађена 28. јануара.

Мештани Недељица су због Рио Саве у понедељак одржали и састанак са представницима локалне самоуправе, а од којих су добили обећање да ће истог дана бити направљен план изласка општинских инспекција на терен.

„Имали смо разговор са локалном самоуправом и објаснили смо шта смо имали. Ставили смо им захтеве који су дати Влади Србије и то је њихов посао, они су за то плаћени. Тражили смо да се крене у конкретну реализацију и да изађу све релевантне општинске инспекције на терен и да утврде све прекршаје који су начињени у досадашњем раду Рио Саве, односно Рио Тинта. Обећано нам је да исто попдне бити направљен план изласка општинских инспкеција на терен“, каже за „Нову“ Маријана Петковић из удружења „Не дамо Јадар“.

Ко је узимао узорке земље у Недељицама

На питање да ли се на састанку са представницима локалне самоуправе говорило и о људима који су у недељу радили „узорковање земље“ у Горњим Недељицама због гасовода, Маријана каже да су разговарали о томе и додала да су им из локалне самоуправе „говорили да то није због Рио Тинта“.

„Иначе нису обухваћена сва села гасификацијом тако да је то довољан показатељ да они даље терају причу. Када упоредите гасовод који је назначен у Просторном плану пројекта ‘Јадар’ и гасовод који је планиран од Ваљева до Лознице јасно се види да се ради о истом гасоводу, чија уливна тачка је баш у Недељицама“, каже Петковић за „Нову“.

Истиче и да „недавно продате парцеле“ нису на траси овог гасовода, где су радили „узорковање земље“.

Подсетимо, мештане Горњих Недељица у недељу су изненадили „непознати људи“ који су дошли у то село и са њива узимали узорке земљишта, а на крају је интервенисала и полиција јер чланови удружења „Не дамо Јадар“ нису дозволили да се узорци однесу. Још тада су се представници удружења „Не дамо Јадар“ питали „ко је поново узимао узорке пошто је завршено са Рио Тинтом“.

Том приликом је активистима речено да се узорак земље узима због потребе изградње гасовода.

Иначе, Влада Србије је у августу прошле године усвојила план којим је предвиђена изградња гасовода од Ваљева до Лознице, а на тврдње појединих опозиционих групација да се то ради због компаније Рио Тинто, представници извршне власти, али и сама компанија негирали су те наводе.

„Прича ће бити завршена тек када видимо леђа Рио Тинту“

Мештани Горњих Недељица раније су за „Нову“ већ рекли да прича око Рио Тинта није завршена све док не оду сви радници ове фирме и не затворе њена представништва. Они су том приликом нашој екипи навели да траже да се санира штета од бушотина, те да држава откупи продате куће и понуди их пољопривредницима.

Тражимо и да се трајно забрани рударење у плодним крајевима, навели су нам мештани Горњих Недељица.

„Тражићемо од председника Србије Александра Вучића писмену гаранцију да нема ископавања литијума и бора у плодним местима Србије“, поручио је председник локалне месне заједнице Драган Карајчић за „Нову“.

Говорећи о санирању штете Рио Тинта, Карајчић је проценио да би то могло да траје и годину и више дана и то под условом да крену сада.

„Више кошта рекултивације и вађење тих цеви него што је Рио Тинто до сада уложио“, оценио је он.

Подсетимо, премијерка Србије Ана Брнабић саопштила је на конференцији за новинаре 20. јануара после седнице Владе Србије да је укинута Уредба о Просторном плану пројекта „Јадар“ и да је тиме „стављена тачка на Рио Тинто у Србији“.

„Поништени су сви управни акти везани за Рио Тино, односно Рио Сава, све дозволе одлуке, решење и све остало. Уговоре никада нисмо имали као што смо више пута рекли. Дакле, испунили смо све захтеве еколошких протеста и ставили тачку на Рио Тинто у Србији“, рекла је том приликом премијерка Србије.

Александар Настевски    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

thirteen + 7 =