Почетна » Еколошко удружење Сувоборска греда: Отворено писмо министарки Обрадовић – опструкција народне иницијативе од стране начелника локалне самоуправе

Еколошко удружење Сувоборска греда: Отворено писмо министарки Обрадовић – опструкција народне иницијативе од стране начелника локалне самоуправе

од Жиг Инфо
0 коментар

Поводом опструкције народне иницијативе од стране начелника Општинске управе Горњи Милановац Дејана Вељовића послали смо писмо министарки државне управе и локалне самоуправе Марији Обрадовић. Будући да сматрамо да је отворено писмо од већег значаја за решавање проблема, шаљемо вам поруку министарки у целости, наводе из овог удружења.

 

МИНИСТАРСТВУ ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ
– Министарки државне управе и локалне самоуправе Марији Обрадовић –

Поштована министарка,

Према члану 7. Закона о референдуму и народној иницијативи, а у складу с Вашим тумачењем, локална самоуправа има овлашћења да оверивача тј. државног службеника или намештеника упути на извршење службеног посла изван службених просторија, а излазак на терен не утиче на наплату овере потписа.

У складу са тим, а у оквиру народне иницијативе с предлогом Закона о измени и допунама Закона о рударству и геолошким истраживањима (01 Број 02-73/22), поднели смо захтев начелнику Општинске управе Горњи Милановац г. Дејану Вељовићу за излазак оверивача на терен у МЗ Враћевшница и МЗ Прањани, али је г. Вељовић одбио наш захтев уз образложење да општинска самоуправа није у могућности да врши оверу потписа на терену, те да „члан 7. Закона о референдуму и народној иницијативи и прописује да се овера потписа врши у градској, односно општинској управи”.

Будући да Вељовићево тумачење Закона није у складу са Вашим тумачењем, обратили смо се и локалном заштитнику грађана г. Милошу Лазаревићу, који је спреман да нам изађе у сусрет, али народна иницијатива има рок који би омбудсманову реакцију могао учинити неблаговременом.

Зато се обраћамо Вама, са питањем да ли је Закон „глава са стотину језика” или је у питању Вељовићева самовоља да Закон тумачи у складу с неким њему знаним интересима, те са молбом да реагујете на начелниково слободно тумачење и релативизацију норми прописаних Законом, како би се заинтересованим мештанима МЗ Враћевшница и МЗ Прањани – као и становништву околних села, удаљених и по више од 40 километара од локалне самоуправе у Горњем Милановцу – омогућило потписивање иницијативе која се, између осталог, директно тиче становништва прањанског краја.

С поштовањем,

Еколошко удружење „Сувоборска греда”
Председница удружења Љиљана Браловић

У Прањанима, 24. 3. 2022.

Можда ти се свиди

Оставите коментар