Почетна Друштво О ТОМЕ СЕ МАЛО ГОВОРИ: И СПЦ се бави егзорцизмом

О ТОМЕ СЕ МАЛО ГОВОРИ: И СПЦ се бави егзорцизмом

од admin
0 коментар

Егорцизам је у католичком свету веома присутан, али је он заступљен и у Србији, иако се о томе мало говори.

Истеривањем ђавола или злих духова бави се и Српска православна црква и такви случајеви се бележе у црквеним списима, пренели су медији.

– Родитељи су довели ћерку која је имала проблем. долазили су више пута и сваки пут је било повуци-потегни да уђе уе цркву, морали смо да примењујемо силу јер зли дух презире црвку, псује и говори простоте. Морали смо да је вежемо док смо прочитали молитву. особе обузете демонима показују огромну снагу. Уз то, демон је и врло лукав, а кад му се помене име Христа и кад види крст, бори се свим силама. Толико је њен отпор био јак да су ми чизме завршиле у фронцлама. Ухватила ме је око чланака и кидала чизме и да нису биле јаке, војничке, задобио бих тешке ране – испричао је за медије своје искуство један свештеник који је као младић присуствовао егзорцизму, али о њему није смео да говори. Исти извор је додао да зна још много таквих случајева у Србији.

Према наводима медија, спрска црква нема институционализоване егзорцисте и за разлику од катоичке црвке православна црква не зна за посебан чин егзорцизма, али има егзорцистичке молитве, које су општег типа.

Такође, како се наводи, постоје записи да су се душевно оболели лечили у неколико српских средњевековних манастира, као што су Хиландар, Високи Дечани и Свети Прохор Пчињски. Једно од најстаријих лечилишта било је при манастиру Свети Роман код Ђуниса, где и данас постоји звоник у ком су држани и лечени болесници.

 

(kurir)

Можда ти се свиди

Оставите коментар