Почетна » Почело суђење књижевнику Зорану Ћирићу

Почело суђење књижевнику Зорану Ћирићу

од admin
0 коментар

У Основном суду у Нишу јуче је почело суђење савременом српском књижевнику Зорану Ћирићу, алијас Магичном Ћири, због сумње да је слањем смс-порука увредљиве и претеће садржине угрозио сигурност нишког градоначелника Зорана Перишића, који је и члан Председништва СНС-а.

Оптужни предлог против Ћирића подигло је Основно јавно тужилаштво по службеној дужности, а Перишић се појавио у својству оштећеног.

Ћирић је 5. децембра 2013. године послао СМС поруке са претњама Перишићу на телефоне председника Скупштине града и члана Председништва СПС-а Милета Илића, тадашњег директора Југоистока и функционера СПС Игора Новаковића, градског одборника и универзитетског професора Драгана Чорбића (СНС) и тадашњег високог функционера УРС-а Бранислава Јовановића. У тим порукама је, иако је могао да схвати значај свог дела, навео је да ће Перишића, кога је назвао „самозваним градоначелником“, „пуњеном птицом“ и „злотвором“, „убити“ , те да ће он бити „жив раскомадан“, а „његова деца бити мртва“ и „семе затрто“. Те политичаре, које иначе лично познаје, истовремено је позвао да о садржини порука обавесте Перишића, врх својих партија, полицију, „Службу“ и медије.

Бранилац оптуженог писца, Адвокат Бошко Ристић, казао је да кривичног дела угрожавања сигурности нема, јер је за његово постојање неопходно да претње буду озбиљне и непосредне, а Ћирићеве смс поруке биле су само специфични књижевни исказ, који је при том упућен четворици других политичара, а не Перишићу.

„За постојање овог кривичног дела неопходно је да се оштећено лице заиста осећа угоженим, што са нишким градоначелником није био случај, који је „претеће смс поруке“ пријавио полицији тек сутрадан, а у медијима јасно изјављивао да се није осећао лично угроженим. Ћирић крајње површно познаје Перишића, никада нису били у сукобу, те да нема никаквог мотива за упућивање стварних претњи, казао је Ристић који је предложио вештачење психичког стања Перишића поводом смс претњи, које би, по његовом предлогу, требало да обави психијатар Славица Ђукић Дејановић, и бивша министарка здравља и актуелна функционерка СПС-а.

Перишић је, пак, најавио да ће следећи пут доћи са адвокатом у лику Данила Николића, државног секретара у Министарству правде и припадника СНС-а. Он је, такође, у својству оштећеног, тражио да се вештачи Ћирићева радна способност, што је адвокат Ристић оценио беспредметним, али и као вид злоупотребе и притиска, пошто је Перишић „послодавац“ Ћирића, који ради у градској јавној установи Нишки културни центар. Судја Зоран Минчић тек ће одлучити о овим захтевима.

Суђење се наставља 8. октобра.

 

(jug media)

Можда ти се свиди

Оставите коментар

15 − 12 =