Почетна » НА ФИЗИЧКОМ СА ДЕЦОМ ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ УЧИТЕЉИЦА Ево које новости очекују ђаке од септембра и шта све доноси нови пројека

НА ФИЗИЧКОМ СА ДЕЦОМ ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ УЧИТЕЉИЦА Ево које новости очекују ђаке од септембра и шта све доноси нови пројека

од Други Пишу
0 коментар

У 120 одељења основних и средњих школа од септембра се уводе додатни часови физичког васпитања, чиме почиње пилот-пројекат „Свако дете има право да одраста здраво“ који реализују министарства просвете, спорта и здравља.

Као аларм за реализацију овог пројекта наведен је пораст броја деце која имају проблема са кичмом, гојазношћу, равним табанима, моториком… И обавезни систематски прегледи првачића сваке године покажу забрињавајуће резултате. Педијатри упозоравају да се деца све мање баве спортом, а све више седе за рачунаром или таблетом, не играју се у природи и не трче, и то има последице по њихов развој и одрастање.

Укључити наставника физичког у нижим разредима

Резултати најновијих истраживања по којима свако пето дете има лоше држање тела, свако четврто је гојазно, а 70 одсто деце школског узраста се не бави спортским активностима ван школе, подстакли су и Савез наставника физичког васпитања да затражи да ђаци кроз целу основну школу овај предмет имају сваки дан по један час.

Они захтевају и укључивање наставника физичког у наставу фискултуре у нижим разредима. Иначе, ђацима од првог до четвртог разреда физичко васпитање држе учитељице и оно се углавном своди на заједничке вежбе или играње у дворишту школе.

– Предлог је да у првом и другом разреду основне школе три часа држе наставници разредне наставе, а два преостала часа наставници физичког, а у трећем и четвртом обрнуто – навели су у овом Савезу. – Овакав начин би допринео и да се умањи евентуални стрес који ученик доживљава приликом преласка са разредне на предметну наставу.

Основци ће имати физичко пет пута недељно, средњошколци четири пута

Све то било је повод да се размишља о увођењу већег броја часова физичког васпитања у школе, а као зачетак те идеје покренут је пројекат „Свако дете има право да одраста здраво“ којим ђаци добијају два додатна часа физичког васпитања. Тако ће основци имати физичко пет пута недељно, а средњошколци четири пута.

– Идеја пројекта је да се унапреди физичко васпитање деце и њихово здравствено стање које ће се пратити редовним систематским прегледима – рекла је Татјана Медвед, председница Пододбора за спорт Народне скупштине.

– Засад су пројектом обухваћене школе у којима се настава одвија у једној смени. Учествује 70 одељења од првог до четвртог разреда, 30 од петог до осмог и 20 одељења средње школе. Министарство просвете је одлучило да је то најбољи модел како би могли да крену у припрему за имплементирање на цео систем од школске године 2024/2025. године.

Пратиће и здравствено стање деце

Према плану који су направили представници три ресора – просвете, здравља и спорта – пратиће се здравствено стање деце и то тако што ће се увести спортски лекарски прегледи, који ће осим основног прегледа подразумевати и обавезан ЕКГ и крвну слику, јер су то параметри из којих могу да се узму значајни извештаји и прати здравље деце.

Циљ је да се сви лекарски прегледи обаве у школама, односно да школа осим образовања организује и спортске прегледе.

FOTO: SHUTTERSTOCK / RINGIER

Миљана Кљајић  Новости/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар