Почетна » Адвокати дали рок ВКС-у да повуче допуну правног става, у супротном протест у петак или суботу

Адвокати дали рок ВКС-у да повуче допуну правног става, у супротном протест у петак или суботу

од admin
0 коментар

 

Адвокат Мирослав Живковић изјавио је данас да Врховни касациони суд (ВКС) има 24 сата да „избрише“ допуну правног става из 2018. године, јер ће у супротном адвокати поново протествовати у петак или суботу, али „не на миран начин“.

Он је позвао Адвокатску комору Србије да прогласи „потпуну обуставу рада“ по свим предметима и додао да је овај протест „почетак краја колективног судства“.

„Уколико у року од 24 сата овај акт не буде повучен, у петак или суботу окупљање са адвокатима из унутрашњости. Тај протест неће бити миран, ‘дићи ћемо Србију на ноге’ и поставићемо правни темељ ове државе. На улици ћемо решити и овај проблем. Нећемо се повући док не одлучите како смо вам наложили“, рекао је он на протесту адвоката испред ВСК-а.

Адвокат Чедомир Кокановић нагласио је да против ове допуне правног става протестују и адвокати у Нишу, Новом Саду, Сомбору, Јагодини, Крагујевцу и Лесковцу.

„Ако суд не повуче ову допуну, то значи да немамо извршну, законодавну и судску власт и да је држава пропала и да је корумпирана. Да ли постоје институције за решавање оваквих ствари или морамо да проблем решимо на улици“, казао је он.

Адвокат Марко Милутиновић рекао је да ово није проблем адвоката, већ је борба за правну државу у којој грађани имају могућност да своја права заштите пред судом.

Адвокат Драгослав Љубичановић рекао је да ова допуна правног става показује да се закон мења на „хитним тајним седницама по директиви“.

„Не може се мењати законска норма мишљењем и на штету грађана и оних који су најугорженији. Како ништа никада није промењено на штету банака, а они већ 20 година пљачкају народ“, нагласио је он.

Током протеста група адвоката покушала је да уђе у зграду ВКС-а, али их је обезбеђење суда зауставило и до краја протеста није било инцидената.

Адвокат Емилија Петровић изјавила је да ће адвокати „потпуно обуставити рад“, док се не повуче допуна правног става из 2018. године.

„По којој процедури је донесен тај правни став? Од ВКС смо затражили да нам достави податке ко је био предлагач тог правног става и ко је гласао за њега“, рекла је Петровић на протесту адвоката испред ВКС.

Она је нагласила и да адвокати „не смеју да допусте да ВКС утиче на њихов посао“.

Адвокати на протесту покушали да уђу у зграду суда, морала да реагује полиција

На протесту адвоката због промене става Врховног касационог суда о трошковима обраде кредита у споровима између грађана и банака дошло је до гужве на степеницама испред зграде ВКС.

У једном моменту, више десетина адвоката који протестују покушало је да уђе у суд да предају захтеве, али и да како кажу, погледају колеге судије у очи.

Дошло је до нагуравања, због чега је морала да интервенише полиција. Улаз је дозвољен само делегатима, пише Н1.

Захтев адвоката на протесту који је почео у подне у Немањиној улици у Београду је да ВКС повуче овај став пошто, како каже, није било основа да после три године уједначене судске праксе ВКС доноси потнуно нови став, и на овај начин врши неуједначавање већ уједначено судске праксе.

“ Окупили смо се да спречимо безвлашће, јер тешко ко од нас може да поверује да судови суде на основу Устава и закона, већ на основу налога страних банака и на основу налога државе“, навела је она.

Говорећи о допуни правног става који је у четвртак донео Врховни касациони суд, она истиче да није реч само о допуни, већ о потпуној промени суштине става донетог у мају 2018. године.

„Ставови Врховног касационог суда нису правно обавезујући. Закон о облигационим односима дефинише уговор о кредиту где банка кориснику даје одређена новчана средства, а овај се обавезује да за то плати камату. И у ту камату укалкулисани су сви трошкови које банка има поводом кредита. Као када купујете млеко – нису вам навдени посебно трошкови производње, превоза, трговца…“, објашњава саговорница Н1.

ВКС је, сматра Емилија Петровић, донео ову одлуку под пристиском.

„Негде у јануару ове године, а адвокати су за то сазнали пре неки дан, АмЦхам и Савет страних инвеститора упутили су допис Александру Вучићу и Ани Брнабић где говоре о томе како банке – страни инвеститори имају проблем у Србији управо због бројних судских спорова кроз које морају да враћају новац корисницима кредита. Како наши судови не знају да примењују право, па ће они томе да их науче“, наводи Петровић.

Она је подсетила на претходне покушаје да се „реши“ проблем нарастајућег броја тужби грађана против банака – преко нацрта Закона о парничном поступку, па преко аутентичног тумачења три закона.

„Пробали су, али нису успели. Сада то покушавају преко правног става Врховног касационог суда. А пракса Европског суда правде је да банке немају право да наплаћују у кредитима било шта осим камате. Србија је у приступу ЕУ и наши судови су у обавези да се придржавају њихових одлука. Очекујемо да постоји још неко од судија које суде по праву, по правди, по свом слободном судијском уверењу на које не може нико да изврши утицај. Не идемо данас одавде док се овај став ВКС не повуче“, поручила је адвокат Емилија Петровић.

Због протеста је затворена Немањина улица испред Врховног касационог суда, на потезу од Кнеза Милоша до Балканске.

Протест под називом „Ни корак назад“ почео је у 12 часова у Немањиној улици, а у позиву објављеном на друштвеним мрежама наводи се да скуп организују „адвокати и грађани“.

Скуп су подржале опозиционе странке попут Народне странке, коалиције НАДА и Покрета слободних грађана.

Грађанско одељење ВКС у петак је објавило правни став о дозвољености банкама да уговарају трошкове кредита, чиме се по оцени Адвокатске коморе Србије „директно нарушава правна сигурност грађана и мења досадашња судска пракса“.

Из АКС су упозорили да донети правни ставови представљају „последњи у низу покушаја да се у правни систем Србије уведу решења која погодују банкарском сектору, а на штету грађана“.

Удружење банака Србије данас је објавило да од става Врховног касационог суда, поводом оправданости наплате банкарских накнада и осигурања стамбених кредита, очекује да стави тачку на један период који је, како је оцењено, био исцрпљујући и за банке, и за клијенте.

Бета/Н1/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар

one × 4 =