Почетна » Због штрајка у Галеници прети несташица лекова које Срби највише користе: Масти „Хлорамфеникол“ у апотекама већ нема, а не праве замене

Због штрајка у Галеници прети несташица лекова које Срби највише користе: Масти „Хлорамфеникол“ у апотекама већ нема, а не праве замене

од Други Пишу
0 коментар

Радници фабрике лекова „Галеника а.д.“ у Земуну, која је продата 2017. године, већ трећи дан штрајкују јер су незадовољни платама. И док се чека епилог штрајка – грађани Србије чекају лекове. Наиме, како је показало истраживање Нова.рс, у апотекама већ сада нема неких од најтраженијих лекова које производи Галеника. Уколико се штрајк запослених настави, наши саговорници упозоравају да ће уследити далеко озбиљнија несташица лекова.

Око 250 радника земунске фабрике лекова „Галеника а.д.“, у организацији синдиката Независност у том предузећу, штрајкује већ трећи дан са захтевом да им власник, бразилска компанија ЕМС, повећа зараде.

Док штрајкачи тврде да је у највећем фабричком погону производња лекова у потпуности обустављена, менаџмент поручује да је у штрајку свега 20 одсто запослених.

Производња лекова је обустављена, што је за Нова.рс потврдио Зоран Пантелић, главни повереник Синдиката „Независност Галеника“.

„Производња лекова се није смањила, производња је потпуно стала. Руководство треба да размисли о могућим последицама и штети, а не ми. Нас занима испуњење нашег захтева, а то је да се повећају плате за 10 одсто у односу на висину просечне зараде у фабрици. Колективним уговором је предвиђено да се плате усклађују једном годишње и сходно томе тражимо да се повећају у траженом износу одмах и из једног дела. Ми смо спремни на разговоре са менаџментом у вези наших захтева у сваком тренутку и чим се плата повећа у износу који тражимо, штрајк ће бити обустављен, а фабричке машине пуштене у рад“, каже за наш портал Пантелић.

Више од шест месеци нема популарних медицинских масти
Пантелић додаје да су преговори са пословодством почели у новембру прошле године.

„Тада су кренули преговори да би договор о повећању плата могао да почне да се примењује од фебруара ове године. Зараде су испод просека. Наш захтев за повећање зарада је оправдан јер је инфлација прошле године била 12 одсто и нужно је да износ плата буде такав да обезбеди пристојан живот запослених“, наглашава он.

Како Нова.рс истражује, у апотекама широм Србије више од шест месеци нема антибиотске масти „Цхлорампхеникол“ која се користи код лечења озбиљних бактеријских инфекција ока, а коју производи „Галеника“.

Слична ситуација је и са машћу „Синодерм„, кортикостероидом који се употребљава код обољења коже праћених сврабом и алергијских обољења коже.

Фармацеут из једне београдске апотеке потврђује за Нова.рс да поменутих лекарских производа нема, те да послодавац проналази замену за њих, али је муштерије одбијају.

„За доста лекова постоји замена, међутим пацијенти су некако навикли на баш тај лек и када споменемо да имамо замену, они одустану од куповине. Кажу нам да им се тај произвођач показао најбољим и да желе да наставе с коришћењем његових производа. Конкретан пример је маст ‘Цхлорампхеникол’ за инфекцију ока коју једно производи ‘Галеника’, док, рецимо, исте капи имају и други произвођачи с којима сарађујемо. А те масти нема пола године“, објашњава фармацеут.

Додаје да постоји оправдан страх од стране муштерија, али и апотека да ће, због тренутног штрајка у „Галеници“, доћи до несташице неких од најчешће купованих лекова.

„Радим у апотеци 19 година и заиста бих могао да издвојим неке лекове и медицинске производе које муштерије често купују за њихове потребе. Рецимо, од антибиотика нам највише траже ‘пентреxyл 500 мг’, ‘палитреx 500мг‘, ‘орвагил 400 мг‘, ‘бацтрим’ таблете. Што се тиче антидепресива, највећа потражња је за ‘бенсендином‘, затим купују и ‘ксалол’, ‘флунирин‘, ‘ривотрил’… Заиста не могу да замислим да их не буде на тржишту“.

Грађани Србије, додаје он, често купују и „диклофен„, затим „дефринол форте„, „гентамицин“ маст, „хyдроцyциклин“ маст…

„Гентамицин’ је баш популаран, заиста. Затим ‘дактанол‘ крем, па ‘дидермал‘ маст и крем такође… Људи који имају одређене здравствене проблеме дужи временски период, држе се употребе баш тих лекова“, каже фармацеут.

„Тржиште снабдевено производима у довољној количини за неколико месеци“
Редакција „Нова.рс упутила је питања менаџменту фабрике лекова „Галеника“, а у вези потенцијалне несташице истих.

Из компаније тврде да је тржиште снабдевено „Галеникиним“ производима у довољној количини за неколико наредних месеци, као и да 80 одсто запослених није у штрајку.

„Менаџмент Галенике је у сталном дијалогу са штрајкачким одбором. Галенику предводи одговорни менаџмент, који је као и увек посвећен обезбеђењу континуиране производње, дистрибуције и доступности својих производа на тржишту. Подсећамо да је Галеника повећала зараде запосленима почев од фебруарске зараде, што је један од два репрезентативна синдиката прихватио, а други није. Након одлуке о повећању зарада, други синдикат је одлучио да започне штрајк“, објашњавају из ове фирме.

 

На констатацију да у апотекама широм Србије више од шест месеци нема популарне антибиотске масти „Цхлорампхеникол“ која се користи код лечења инфекција ока, а које производи „Галеника“, менаџмент одговара да дефицит масти нема везе са штрајком.

„Синодерм маст’ и крему ‘Галеника’ не производи већ годину и по дана. Дефицит ‘Цхлорампхеницол’ масти за очи нема везе са штрајком и предвиђено је да се појави у апотекама следеће недеље“, уверавају из ове фирме.

Настављен дијалог између руководства и радника
Радници „Галенике“ који су у штрајку, позвани су јуче на разговор са руководством компаније, а на крају састанка речено је да је фирма „Галеника“ наставила да води дијалог са штрајкачким одбором.

Пре састанка, руководство је понудило да повећа плате из два дела и у мањем проценту од оног који су радници тражили.

„Они су рекли да је повећање плате укупно 16 одсто, али шта значи укупно када други део повећања иде тек за 4,5 месеци? Они сабирају тих 16 одсто као да су тренутно дали, а то једноставно није истина. Они су тренутно дали само један цео коефицијент, али то није довољно, они морају да додају још један цео коефицијент од 5 одсто и до ће онда бити укупно оних 10 одсто на просечну зараду којих ми тражимо“, казао је Пантелић из Синдиката.

Иначе, поред Србије, „Галеника“ послује на још 20 међународних тржишта, док се у овој години планира проширење пословања на још четири.

Foto: N1

Сања Радовановић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар