Почетна » ТРОВАЊЕ КУЋНИХ ЉУБИМАЦА: Отров „бржи“ од закона

ТРОВАЊЕ КУЋНИХ ЉУБИМАЦА: Отров „бржи“ од закона

од admin
0 коментар

Због изостанка договора власника и комшија углавном страдају пси. Комуналци излазе на терен по пријави, али надлежност пребацују даље…

СВАЂЕ комшија због лавежа паса често се завршавају претњама тровањем кућних љубимаца, а, неретко, и смртним исходом за недужне животиње. Комунална полиција има све више посла и позива суграђана, али комунални полицајац нема права да наложи уклањање животиње приликом изласка на терен.

Становник Вишњичке бање и власник самоједа Алфа Стефан Дујковић био је принуђен да свог љубимца, после четири године, колико је живео у боксу у дворишту зграде, одведе код рођака на село. Претње да ће му пас, због константног лајања, бити отрован освануле су на вратима, у Улици Светозара Михајловића у овом насељу.

– Папир је затекла комшиница, а на њему се наводи да ће мој пас бити отрован из милосрђа, јер много лаје. Из страха сам одвео Алфа на село, јер не желим да га доведем у ситуацију опасну по живот. Он лаје као и сви пси, али се мени нико због тога лично није жалио – прича Дујковић.

Како је „Новостима“ потврђено у Комуналној полицији, на поменутој адреси такође није било пријава комшија за кућног љубимца коме је прећено смрћу. Ова служба, с друге стране, свакодневно има позиве суграђана који се жале на лавеж паса, углавном у вечерњим сатима. Ипак, законито уклањање паса и њихових боксова није тако једноставно. У току прошле године било је чак 135 таквих жалби, а због утврђених повреда прописа, издато је само пет прекршајних налога.

– Комунални инспектор овлашћен је да у вршењу инспекцијског надзора предузима мере и да наложи уклањање, односно измештање животиње или објекта за смештај када се они држе противно одлуци – кажу из Комуналне полиције.

Полицајац, ипак, није овлашћен да делује на овај начин приликом изласка на терен. Његова овлашћења су да изда прекршајни налог, поднесе захтев прекршајном суду за утврђену повреду прописа и сачини записник. Службену белешку или списе потом предаје месно надлежним органима ради преузимања мера из своје надлежности.

У међувремену, услед не тако добрих односа, комшије неретко узимају ствар у своје руке, па је „жута смеша“ пестицида који се користи за прскање воћа – креозана, већ неколико пута нађена у Вишњици. Од ње је страдало неколико луталица, али и власничких паса.
УГИНУЛИ И У МЛАДЕНОВЦУ

ИАКО младеновачка комунална полиција није имала пријава, прошлог месеца у овом граду и околним селима отровано је чак 25 паса, од којих су неки и власнички. Починиоцима овог дела очигледно су сметали и пси у двориштима кућа, па је, тако, неколико љубимаца пронађено мртво пред кућним прагом.

В. Р. – К. М.    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар