Почетна » Италијани инвестирају 10 милиона евра у Гроцку

Италијани инвестирају 10 милиона евра у Гроцку

од admin
0 коментар

Градска Општина Гроцка и италијанска компанија „Магип“ потписале су данас уговор о јавно-приватном партнерству који предвиђа да та фирма инвестира око 10 милиона евра за решавање проблема комуналног отпада у тој општини.

Јавни уговор о поверавању комуналних делатности, сакупљању, транспорту и одлагању комуналног отпада, производњи и дистрибуцији топлотне енергије потписали су директор компаније „Магип“ Ђамарино Луиђи и председник општине Гроцка Стефан Дилберовић.

Како је у изјави медијима објаснио Дилберовић на тендеру је највећу понуду дала италијанска компанија „Магип“ која је за инвестирање понудила око десет милиона евра.
– У наредних 25 година италијански инвеститор ће у капацитете новог комуналног предузећа уложити тај новац, а то се пре свега односи на нови возни парк, канте за смеће, као и на рециклажне контејнере за папир, стакло и пластику – рекао је Дилберовић после потписивања уговора.

Он је истакао да је то веома важан дан за грађане општине Гроцка, јер је та општина прва међу београдским општинама која је приступила решавању деценијског комуналног проблема принципом јавно-приватног партнерства.

Луиђи је рекао да је компанија „Магип“ састављена од три велика партнера која у Италији имају традицију дугу 100 година и који раде како за државу, тако и приватне послове.

Он је поручио да је веома задовољан због потписивања уговора и истакао да се нада да ће сарадња бити успешна.

Потписивању уговора присуствовао је и градски менаџер Горан Весић који је подвукао да је пројекат веома важан, јер је на тендеру тражено да инвестирање у наредних 25 година буде најмање 4,9 милиона евра, док је добијена понуда дупло већа.

Како је нагласио тим пројектом биће омогућен посао за 155 радника што је, додао је Весић, веома важно у време економске кризе.

Према његовим речима веома је важно и то што ће цена одношења смећа бити нижа за седам до десет одсто у односу на садашњу, као и цена топлотне енергије, која ће бити нижа за пет до десет одсто.

Весић је истакао да је споразум права промоција јавно-приватног партнерства.
Потписивању уговора присуствовао је и државни секретар у Министарству привреде Милош Петровић и заменик председника Комисије за јавно-приватно партнерство Андријана Јовановић.

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

5 − 1 =