Почетна » За раднике који раде преко Агенције у ГО Гроцка касни плата, питање је да ли ће је добити

За раднике који раде преко Агенције у ГО Гроцка касни плата, питање је да ли ће је добити

После задравственог осигурања, проблем и са платама

од Жељко Маторчевић
0 коментар

„Заједно можемо све и дела говоре Александар Вучић“, су слогани са којима је актуелна власт изашла на последњим одржаним изборима. Ови слогани и даље се налазе широм ГО Гроцка у виду висећих банера који су постављени ван прописа и Закона.

Нешто мало после одржаних избора, тачније почетком августа ове године, испоставиће се да нема пара за здравствено осигурање за раднике при ГО Гроцка који су запослени преко фирме „Еуросекјурити“. А управо се преко тог предузећа намирују они који су наступили под наведеним паролама. Наиме, као раније „Добергард“ и „Еуросекјурити“ запошљава раднике искључиво по партијској линији односно чланове Српске напредне странке. Жиг инфо је раније објавио да се преко ових предузећа намирују чланови СНС-а из Гроцке.

Да немају здравствено осигурање, радници су открили тако што је једна од радница при ГО Гроцка, запослена преко „Еуросекјуритиа“ одвела  дете код лекара. На шалтеру су јој рекли да јој књижица није оверена. Други радник отишао је да подигне редовну терапију, није успео јер му књижица такође није оверена. Све се то дешавало у августу. Након тога, нашло се компромисно решење. Већина радника која је запослена при овој Агенцији потписала је нови уговор о раду, односно о делу, тако да послодавац није дужан да им уплаћује здравствено осигурање.

Два месеца касније, како ствари до данас стоје, радници преко ове Агенције неће добити своје плате. Наиме, радници који су запослени преко „Еуросекјуритија“ у ГО Гроцка, још увек нису примили плате за септембар месец. Задњи рок, који им је био обећан да ће бити исплата је истекао јуче, а од пара ни трага ни гласа. Када радницима није било плаћено здравствено осигурање, наши извори из ГО Гроцка наводили су да је проблем настао јер се предузећу „Еуросекјурити“ не исплаћује довољно новца за све раднике. Како су рекли тада, буџет је једноставно празан и нема средстава за исплату. Према званичним информацијама добијених од ГО Гроцка, до половине јула ове године предузећу „Еуросекјурити“ исплаћено је 5 556 000 динара, а предвиђено је чак 17 928 800.00 динара само за услуге „физичко-техничког обезбеђења“. Не треба заборавити да се овом предузећу „упумпава новац“ и на друге начине, као што је „прање фасаде“ зграде ГО Гроцка.

Ипак, према речима наших извора, проблем за исплате плата радника преко Еуросекјуритиа је настао јер је на почетку године погрешно урачуната ова ставка у буџету. Такође, додају наши извори, требало је одавно смањити списак запослених којих је у једном тренутку било чак 65, што је много и за буџете много већих општина. Како се претпоставља, тешко ће се пронаћи модел да би се радницима преко ове агенције исплатиле зараде и то до краја текуће године.

За славље новца има

Запослени радници који су разговарали са Жиг инфом кажу да су очајни. Како кажу, доста њих слави сутра (Света Петка, прим.аут.) а обећано им је да ће им зарађени новац лећи на рачун. Како се то није десило, обратили су се председнику Гроцке који им је рекао да ће им он позајмити новац, ако треба да преславе, па ће му вратити од плате. И док радници немају пара да преславе, сутра се организује славље у ГО Гроцка поводом славе општине, а затим и владајуће странке у једном ресторану у Лештанима, и то за 300 особа. Славље поводом славе „Свете Петке“ у згради ГО Гроцка биће одржано тачно у подне, док ће касније за чланове странке (СНС) прослава бити у том ресторану.

Из ГО Гроцка, још увек није стигао одговор послат још у августу ове године, поводом проблема око исплаћивања радника који су запослени преко агенција. Оно што се зна, јесте да ће ГО Гроцка примити у стални радни однос 11 нових радника, као и да нема застоја око исплате зарада запослених при Управи.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар