Почетна » „Дневник слободне Србије“ вечерас испред Пинка

„Дневник слободне Србије“ вечерас испред Пинка

од admin
0 коментар

 

Окупљање грађана код зграде Владе почеће у 18 часова, а протестна шетња ће се кретати Улицом кнеза Милоша, а затим ће преко Булевара војводе Путника и Булевара кнеза Александра доћи до зграде Радио-телевизије Пинк.

Грађанима ће се испред Владе обратити глумац Бранислав Лечић, а испред телевизије Пинк ће имати прилику да гледају „Дневник слободне Србије“. Према најавама организатора, као симбол медијског мрака и контроле медија који је обојио српску медијску сцену у ружичасто, грађани ће у суботу подсетити на етику и кодекс новинара Србије, а уједно и поручити да таква врста пропаганде у нашој земљи више није пожељна.

Организатори су позвали све учеснике шетње да прате упутства редара и суздрже се од увредљивих коментара, како због своје, тако и због безбедности свих окупљених.

Окупљање студената који ће се придружити шетњи до телевизије Пинк почиње у 16 часова код Студентског града на Новом Београду. Студентској шетњи ће претходити краћи ди-џеј наступ музичара и аутора великог протестног хита „Барбара – тхе сингинг бот“, „Севдахбабy“, а присутнима ће се обратити професор Оливер Тошковић.

Протестна шетња ће кренути од Студентске улице до Париских комуна, одакле ће се преко Булевара Михајла Пупина упутити ка Бранковом мосту, и даље наставити Бранковом улицом, Зеленим венцом, Призренском улицом а онда ићи преко Теразија, Улицом краља Милана, Краља Милоша и придружити се осталим демонстрантима код Владе.

Како се истиче на друштвеним мрежама, једно од главних питања због чега демонстранти иду пред ТВ Пинк је постављање питања ко је наручио спот против Оливера Ивановића, убијеног косовског политичара, против кога је преко ове ТВ станице вођена антипропаганда у време локалних избора на Косову у јесен 2017. Расветљавање убиства Ивановића је међу захтевима протеста. Долазак пред Пинк тема је велике дебате у јавности, делом и због инцидената током упада демонстраната у зграду РТС-а 16. марта увече, након чега су уследила хапшења, па пуштања ухапшених демонстраната.

Најаву доласка пред Пинк прате напетости и ситнији инциденти. Очекивања су подигнута након догађаја у четвртак када су лидери Савеза за Србију покушали да оставе захтеве на писарници градске скупштине (Стари двор), а пред њих изашле чланице владајуће СНС и Савета за родну равноправност, углавном запослене у градској управи. У међусобном вербалном дуелу и гужви две жене су се онесвестиле. Лидери СЗС потом су се удаљили и са присталицама склонили ограду са радова у Коларчевој улици и кратко демонстрирали на Тргу републике, тражећи да РЕМ реагује на кршење закона од стране телевизија под контролом власти. Опозиција тражи између осталог смену заменика градоначелника Горана Весића, као и да се грађани изјасне о урбанистичким захватима у насељима у којима живе, на референдумима.

У петак су настављена реаговања на ове догађаје. Женска мрежа Савеза за Србију одржала је конференцију поводом дешавања испред Старог двора од четвртка.

„Позивам представнице Српске напредне странке да се освесте и да спрече злоупотребе. Жене из Савеза за Србију осуђују оно што се догодило у четвртак, а реч је о злоупотреби жена. Ми ћемо се борити да свака жена у Србији може да сачува своје достојанство и безбедност – поручила је посланица Двери Марија Јањушевић.

Према њеним речима, права истина је да је заменик градоначелника Горан Весић просто поставио жене на улаз, како би оне спречиле да било ко од грађана уђе у зграду. Јањушевић је истакла да нико од медија није известио колико су заправо представнице СНС биле агресивне, и на који начин су гестикулирале.

– Као припадница једне изразито конзервативне странке, не могу да прихватим да се Горан Весић у четвртак сакрио иза женске сукње, јер се у суштини то заправо догодило. Они су позвани на разговор, а од тог разговора сакрили су се иза женске сукње. Ја не знам шта ће бити сутрадан када их истражни органи позову на разговор, иза чије сукње ће се тад сакрити – упитала је Јањушевић и додала да би срамота СНС-а била спречена да је Весић изашао испред тих жена.

Градска одборница Ферида Чустовић поновила је да жене из СЗС-а осуђују манипулацију и злоупотребу жена, нарочито од стране актуелне политике која то насиље промовише. Она је нагласила да Женска мрежа СЗС-а сматра да је свака врста насиља недопустива, те да се залаже за нулту толеранцију према насиљу које не сме да се користи у дневнопропаганде сврхе, како је био случај у четвртак.

– Захтевамо да се заустави језик насиља и мржње који користи председник Републике, јер се на тај начин подстиче атмосфера насиља која нам се дешава сваки дан. Пример за то су представници власти на локалном нивоу против којих су подигнуте кривичне пријаве. Ми из Савеза захтевамо да се са језиком којим се продубљује насиље хитно стане – поручила је Чустовић.

Акције СЗС

Представници Савеза за Србију и у петак су из Коларчеве улице уклонили ограде око грађевинских радова на Тргу републике наводећи да се „ништа не ради“ на реконструкцији тог дела Београда већ да градске власти покушавају да „изолују“ општину Стари град и центар града „украду и пренесу на другу локацију“. Активисти СЗС су облепили коловоз у Коларчевој улици плакатима са ликом заменика градоначелника Горана Весића и натписом „Добро дошли у Дизниленд вечитог заменика Горана Весића“.

Одборник СЗС Никола Јовановић поднео је кривичну пријаву против одговорних који су га онемогућили да уђе у Скупштину града и поднесе одборничко питање.

Милош Д. Миљковић  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар