Почетна » Брнабић: Дан када смо зауставлии пропадање археолошког налазишта Винча-Бело брдо

Брнабић: Дан када смо зауставлии пропадање археолошког налазишта Винча-Бело брдо

од Други Пишу
0 коментар

Данас обележавамо дан када смо спасли археолошко налазиште Винча-Бело брдо, рекла је премијерка Ана Брнабић приликом обиласка тог локалитета и најавила да ће у наредне три-четири године у пројекат бити уложено више од 10 милиона евра.

Она је захвалила тиму архитеката који је победио на конкурсу и израдио инспиративно решење.

„Много корака има, али први корак смо завршили захваљујући партнерству са САД и амбасадоровим фондом. Заштитили смо пропадање и ерозију налазишта и сад можемо спавати мирно и да се не понавља да део археолошког налазишта иде у Дунав“, навела је Брнабић.

Није постојао негативан став о медијским законима, али не морамо да их усвојимо

Ана Брнабић је одбацила данас тврдње да нико није видео и учествовао у писању нацрта медијских закона, додајући су биле основане радне групе у којима су била сва медијска и новинарска удружења и да није постојао ниједан негативан став, те додала да се данас очекује њихово усвајање на влади, али, како каже, они не морају да буду усвојени уколико неко сматра да су они лоши.

Брнабић је, одговарајући на питања новинара Н1, рекла да су са нацртима медијских закона били упознати и ОЕБС, и Делегација Европске уније у Србији, као и Савет за штампу, међутим, како каже, прочитала је у тим медијима како Европска федерација новинара каже да су „катастрофа и корак у лошем смеру“.

„Ја сам синоћ позвала све, људи ако је ово ваше мишљење, ми не морамо да идемо на усвајање ових закона, ми ово радимо зато што је било у медијској стратегији. Нећете да усвајамо медијске законе? Све у реду. Нећете да имате Савет за штампу у закону – у реду, никакав проблем…“, прокоментарисала је Брнабић и додала да се нада да ће јој данас неко рећи да су закони добри, јер су то говорили до сада, а ако неће, онда нема потребе да се усваја закон.

Она је приметила да је та медијска кућа (Н1) „рециклирала“ старо саопштење Европске федерације новинара представљајући га као ново.

Објавићу извештај ОДХИР-а о препрукама које се односе на изборни процес

Брнабић је поновила данас да је Србија испунила 79 одсто од укупног броја препорука Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДХИР) за само два изборна циклуса и додала да ће данас објавити саопштење за медије у коме ће цитирати извештај ОДИХР-а о препорукама које је Србије испунила.

Она је на питање новинара како комнетарише то што је ЦРТА саопштила да од 15 препорука није испуњена ниједна, а од девет приоритета делимично један рекла да ће данас изадти детаљно саопштење у коме се наводе све препоруке на којима је Србија радила.

„Ви кажете да је ЦРТА рекла да ниједна препорука није испуњена. Одлично, да не би дужила, пошто се ради о приличном егзактним стварима, данас ћу објавити саопштење за медије у коме ћу цитирати извештај ОДИХР-а о препорукама за изборне процесе. Ако ЦРТА зна више него што зна ОДИХР о препорукама и шта смо имплементирали, онда нека буде тако, онда нека ОДИХР поднесе оставку и нека да свој посао ЦРТИ, па ће то онда они да раде за Србију“, рекла је она.

Премијерка је још једном поновила да је она рекла оно што пише у њиховом извештају, а то је да је 79 одсто од укупног броја препорука ОДИХР-а између два изборна циклуса имплементирано.

FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

ТАЊУГ

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар