Почетна » Делић: Измене Кривичног законика неће решити суштинске проблеме у здравственом систему

Делић: Измене Кривичног законика неће решити суштинске проблеме у здравственом систему

од Други Пишу
0 коментар

Народни посланик Србија центра проф. др Драган Делић изјавио је поводом најава измена Кривичног законика према којем ће напад на здравственог радника бити кривично дело, да је то најлакше спроводива мера, али да неће решити суштинске проблеме у здравству.

„Страшно је што Кривични законик мора да штити здравствене раднике од пацијената. У темељу здравственог система је узајамно поверење и поштовање између здравствених радника и пацијената и то је двосмерна улица. Ако она не функционише цео темељ се урушава“, рекао је Делић у новом дану на Н1.

Он је напоменуо да су у Србији неопходне анализае комора здравствених радника које недостају.

„Треба видети за последњих десет година шта се дешавало у здравственом систему Србије, колико је било напада на здравствене раднике, који су били мотиви, који узроци, последице, казне… Морамо да направимо анализу да бисмо схватили тај проблем у пуној својој тежини и значају. Једино тако можемо да предложимо мере. Најлакше је спровести закон“.

Делић је додао да измене Закона неће променити положај здравствених радника.

„Има много проблема попут организације и руковођења здравственог система, услова у којима лекари раде, како су награђени здравствени радници. Има много фактора који утичу на понашање здравствених радника и на повратну реакцију која постоји код осигураника“.

Он је истакао да је главни проблем раскорак између прокламованих права и прихода који не могу да прате та права.

„Наши приходи по глави становника, по осигуранику су 7 пута мања него у Европи. Тренутно је у Србији 18 одсто неосигураних лица, а држава је обавезна да те трошкове здравства покрива. А држава уплачује само 1,65 одсто ускупних трошкова. Све што уплаћујемо односно наша средства која треба да буду намењена нама, иде неосигураним лицима“.

Према његовим речима решење за унапређење целог здравственог система је нова здравствена политика.

„И то је могуће за 3 – 5 година. Променићемо и начин финансирања здравственог система. Људи морају да знају колико уплачују и колико троше. То се може постићи једногодишњим извештајем. Предлажемо и јединствени здравственим систем који ће обухватити и приватни и војни и државни, да особа са својим осигурањем може да бира код ког ће лекара ићи“, закључио је проф. др Делић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар