Почетна » Ђилас очекује изборе до краја године: Специјалац не вреди 4 пута више од доктора

Ђилас очекује изборе до краја године: Специјалац не вреди 4 пута више од доктора

од Други Пишу
0 коментар

Председник Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас изјавио је за Н1 да очекује изборе до краја ове године, као и да на њима и после њих може да сарађује са онима с којима ССП нема стратешке разлике. Али, наглашава – „није суштина да се склони ова власт и дође друга која ће се понашати на исти начин, потребно је да се мења систем“. Каже и да верује да Вучић неће мењати Устав како би поново могао да се кандидује за председника Србије, али да је „друго питање“ да ли ће наставити да се бави политиком са неке друге функције.

Шансе за победу опозиције и власти на предстојећим београдским изборима готово изједначене, под условом да опозиција буде јединствена. Тако бар тврди истраживање Демостата. Колика је могућност да опозиција макар проба да пронађе заједнички језик? Хоће ли и ова година бити изборна година?

Ђилас, гостујући у Новом дану, каже да ће се економски и политички проблеми наставити и током ове године.

„Видећемо када ће бити избори, ја их очекујем до краја године. Али, није суштина да се склони власт и дође друга која ће се понашати на исти начин, да грађани и даље виде да је систем против њих. За грађане се неће десити промена ако се не промени систем. Проблеми ће остати, гомилају се деценијама, и они расту, да ли причамо о економских проблемима, образовању, здравству“, рекао је Ђилас.

Међу проблемима је и питање Косова.

„Решавање проблема Косова је у старту погрешно, почев од Слободана Милошевића. Оно што ми можемо да урадимо је да разговарамо, да говоримо о протоку људи, сарадњи у спорту, здравству… За Србију не постоји могућност ни признавања Косова ни сагласност да Косово буде чланица УН. Ја мислим да је питање како да овде боље живимо, како да дођемо у ЕУ, јер не требамо ми Европској унији, него они нама“, нагласио је.

А велики проценат грађана, рекло би се, то не схвата.

„Али и даље је велики број грађана свестан да је ово земља која је саставни део европског континента и да је напредак ка ЕУ гаранција ка бољем животу и стандарду… То значи бољи животни стандард, значи неки ред, мање корупције, веће плате. Када би тако поставили питања, сигуран сам да би грађани били за то. А они који тврде да ће нама услов за ЕУ бити признавање Косова, ја им кажем исту ствар: да ли мислите да ће Шпанија икада рећи да је услов за улазак у ЕУ признање Косова? Не, него кад испунимо техничке услове и будемо живели бвоље, онда ће велике силе морати да нађу неку формулацију која ће бити прихватљива и за једне и за друге“, казао је лидер ССП-а.

Србија, додаје, нема будућност без напретка ка ЕУ.

„Данас у Србији, само у изјавама Александара Вучића и медијима блиских власти можете да чујете да је овде сјајно, бајно и дивно. Ја не морам грађанима да објашњавам да ли живимо лоше, чињенице то показују, четврти смо по сиромаштву у Европи, наше просечне плате су најниже у региону, само четири земље у Европи имају аранжман са ММФ-ом, то показује где смо ми данас“, каже.

Према његовим речима, одговорна власт може многе од тих проблема да реши за шест месеци.

„Од повећања плата у здравству, по моделу Црне Горе, која је повећала плате и смањила стопу незапослености, али ми то нећемо да урадимо. Чуо сам јуче председника, казао је да ће припадници специјалних јединица моћи да зараде 3.000 евра. То је добро, али да вас питам: Је л’ мислите да један припадник специјалних јединица вреди четири пута више од лекара, пет и по пута од наставника у основној школи? Ја мислим да не вреди“, оценио је Ђилас.

Поручује да Србија не моће да се развија – улагањем у наоружањем.

„Ова земља се брани развојем образовања, то је суштина. Земља неће напредовати са инвеститорима који ће давати плате од неколико стотина евра за мануелне послове. Напредовање на високим технологијама, на образовању, да деца завршавају факултете, а не дуално образовање, то је суштина“, казао је.

Пре неколико дана Ђилас је на друштвеним мрежама поставио питање америчком амбасадору Кристоферу Хилу шта тачно инспирише инвеститоре у САД да улажу у Србију. Хил је пре тога саопштио да ће у 2023. години бити више америчких инвестиција у Србији и поручио да америчке компаније у Србији виде инспирацију.

„Није ми одговорио, али то је јавно питање, па можда одговори у некој ситуацији… Нека он објасни шта је хтео да каже. Ја сам питао шта тачно виде. Јер, ја видим земљу која нема независно правосуђе, где је висок степен корупције. Иначе, америчких инвестиција је мало, ја бих волео да их буде више, али да не буде да дођу због субвенција и радне снаге“, рекао је Ђилас.

Каже – имамо погрешан однос према инвеститорима.

„Кад чујем људе на власти како се захваљују страним компанијама, имам утисак да су они хуманитарне организације. Оне долазе да направе профит и то је потпуно легитимно. Ако плацају порез, поштују раднике, донесу нове технологије, држава треба да их пази… Али, не, они нису дошле да би нама помогли“, изјавио је гост Н1.

Демостатово истраживање показује да је однос популарности власти и опозиције у Београду готово 50:50. Али је питање шта је опозиција у Београду.

„Опозиција су све странке и покрети за које гласају људи који су против ове власти и верују да ће се нешто променити гласањем за њих. Ја поштујем људе који гласају, то што видим ко би све прешао на страну власти, то што људи гласају за њих верујући да мењају власт, то није проблем грађана“, каже.

Ко ће с ким?

Наводи и да ће на наредних изборима сарађивати са онима са којима немају стратешке разлике.

„Са онима код којих видимо стратешке разлике, с њима не можемо да сарађујемо. Са онима који не виде Србију у ЕУ, који сматрају да треба да се оријетишемо ка Кини, Русији“, прецизирао је.

Нада се да ће се променити Закон о главном граду.

„Када би се променио Закон о главном граду и непосредно бирао градоначелник и председници општина, онда би ти људи из СНС мање могли да се сакрију иза Вучића, јер на његовој популарости они долазе на те функције, а не на свом раду“, рекао је Ђилас.

А мисли и да Вучић неће мењати Устав како би остао председник Србије.

„Видео сам да је рекао да неће да се кандидује за председника Србије и да ће се повући с места председника странке. Волео бих да је то тачно. Верујем да заиста неће мењати Устав, а да ли ће се бавити даље политиком на другој функцији, то је друго питање“, закључио је Ђилас.

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар