Почетна » Јеремић: Национални интерес Србије је одбацивање „француско-немачког“ плана и повратак институција на север Косова и Метохије

Јеремић: Национални интерес Србије је одбацивање „француско-немачког“ плана и повратак институција на север Косова и Метохије

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да заштита националног интереса и Срба на Косову и Метохији подразумева одлучно одбацивање „француско-немачког“ плана за независност „Косова“, повратак институција државе Србије на север покрајине, пре свега полиције и судства, као и покретање снажне међународне дипломатске иницијативе.

„Народна странка захтева хитно заказивање седнице Скупштине Србије о Косову и Метохији и тај предлог ће бити заједнички озваничен са странкама државотворне опозиције, Српским покретом Двери, Српском странком Заветници, Новим ДСС-ом и ПОКС-ом“, рекао је Јеремић у Лајковцу, где је одржана изборна скупштина Општинског одбора Народне странке.

„Предложићемо да парламент усвоји резолуцију о Косову и Метохији у којој би били наведени конкретни кораци које би Србија требало да предузме како би заштитила своје националне интересе и која би постала обавезујућа за све“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је неопходно да Србија јединствено каже „одлучно не“ косовској независности и „одлучно да“ заштити Срба на Косову и Метохији и наших највећих светиња, и изразио наду да ће и странке прозападне опозиције подржати захтев за одржавање седнице парламента, као што су све опозиционе странке својевремено подржале захтев за ванредну седницу након трагедија које су се догодиле у мају.

„Не смемо бити непријатељи једни другима када је реч о заштити државних интереса и заштити Косова и Метохије. Нико нам не може бити већи непријатељ од екстремисте Аљбина Куртија. То не значи да једног дана не би требало да одговарају они који су криви за катастрофалну ситуацију на Косову и Метохији, али данас први и најважнији приоритет државе мора бити заштита нашег народа на Косову и Метохији и наших националних интереса“, додао је Јеремић.

„Време је да се погледамо у очи и договоримо како даље по питању Косова и Метохије. То је данас најважније државно питање. Није време за политичке игрице и међусобна пребацивања. Морамо бити свесни да нас од још већих изазова на Косову и Метохији деле недеље, а можда и дани, ако не будемо предузели одлучне, јасне и државотворне кораке“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да ће даљом применом „француско-немачког“ плана Срби на Косову и Метохији бити још мање безбедни и „још више препуштени на милост и немилост екстремисти Куртију, јер нема те независне државе ’Косово’ која може и хоће да заштити Србе“.

Председник Народне странке је додао да „неки кажу да нема ништа о чланства Србије у ЕУ ако одбацимо ’франуско-немачки’ план“.

„То је тачно, али је тачно и да нема ништа од чланства у ЕУ ни ако га прихватимо. Са тог аспекта нам је свеједно, прихватили или не прихватили тај план. Нико у Србији никакву корист неће имати од чина велеиздаје према којем галопирамо“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је неопходно започети поновно успостављање институција на Косову и Метохији, које су расформиране бриселским и свим потоњим споразумима.

„Потребна нам је и хитна дипломатска акција, а то не значи седети у Београду и чекати да дођу изасланици САД и ЕУ Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак, него то подразумева, између осталог, да Србија затражи хитну седницу Савета безбедности УН о Косову и Метохији, која би била одржана већ у понедељак, 2. октобра, пошто 1. октобра председавање тим телом од Албаније преузима нама пријатељски наклоњен Бразил“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и бивши председник Генералне скупштине УН, навео је да би Србија на тој седници требало да затражи хитну демилитаризацију севера Косова и Метохије, што значи „повлачење свих приштинских квази безбедносних снага, те да КФОР преузме ексклузивну одговорност за безбедност над тим делом наше државне територије“.

Јеремић је навео да му „нису јасни они који се противе проглашавању Дана жалости у Србији, јер је у трагичним догађајима на Косову и Метохији пала српска крв, жале српске мајке и народ жали и плаче и у Косовској Митровици и на целом Косову и Метохији и у централној Србији“.

„Наша је дужност да будемо солидарни с њима и да им пружимо подршку. Срби на Косову и Метохији су данас најугроженији народ у Европи западно од украјинског фронта. Нико не живи у тако тешким околностима и нико није суочен са тако агресивном влашћу спремном на све”, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је Народна странка „спремна за партнерство и сарадњу са свима који су против режима и којима је интерес Србије на првом месту“, а интерес Србије је рећи „не“ независности „Косова“ и, између осталог, „не“ копању литијума.

„Народна странка није потписала предизборни споразум странака прозападне опозиције јер у њему нема ни противљења независности ’Косова’ нити противљења копању литијума. Да је то тамо стајало, Народна странка би га можда и потписала“, закључио је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар