Почетна » Јовановић: Вучић се оградио од става Ђоковића и народа да је Косово и Метохија део Србије

Јовановић: Вучић се оградио од става Ђоковића и народа да је Косово и Метохија део Србије

од Други Пишу
0 коментар

Шеф посланичке групе Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да је председник Србије Александар Вучић у интервјуу телевизији Си-ен-ен (ЦНН) признао да је свестан да је „француско-немачки“ споразум противуставан и да се оградио од става најбољег тенисера света Новака Ђоковића и огромне већине грађана да је Косово и Метохија део Србије.

„Вучић је рекао да је партнерима из САД и ЕУ обећао да је спреман да испуни све што су се договорили у Бриселу и Охриду“, рекао је Јовановић телевизији Н1, и додао да је Вучићу јасно да је тај споразум противуставан.

Председник Србије је на питање Си-ен-ена „да ли га и даље боли рука па не може да потпише“ споразум из Брисела одговорио да је пријатељима из САД и ЕУ рекао да „мора да поштује Устав“, а да је Србија спремна да примени све договорено.

„Вучић је, значи, свестан да су споразуми из Охрида и Бирсела противуставни, али је обећао да ће испунити све што је тим споразумима договорено“, рекао је Јовановић.

Јовановић је додао и да је Вучић рекао да је став Ђоковића и 99 одсто грађана Србије да је „Косово срце Србије“, али да „политичари морају да буду прагматични и рационални“.

„Вучић се тиме оградио од Ђоковића и већине српског народа по питању Косова и Метохије“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да је режим у Приштини најодговорноји за тежак положај Срба на Косову и Метохији, јер је „циљ екстремисте Аљбина Куртија етнички очисти Косово и Метохију од Срба и да их протера“, и подсетио да је Српска православна црква саопштила да је Косово и Метохију напустило више од 2.000 породица.

„Национални и државни интерес налаже да се одбаци ’француско-немачки’ споразум и да се пре свега на север покрајине врате државне институције Србије, првенствено судство, полиција и цивилна заштита. Положај Срба је све гори у последњих 10 година, од када је потписан Бриселски споразум по којем су институције Србије повучене са Косова и Метохије“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да Срби недавно убијени на Косову и Метохији нису терористи и да им се не смеју лепити такве етикете, што чини режим у Приштини, јер му је циљ да криминализује и отера Србе.

„Људи су изгубили животе бранећи своју земљу и верујући у нешто, а најодговорнији за стање на Косову и Метохији је режим екстремисте Аљбина Куртија. Можда су ти људи поступили непромишљено, али они нису терористи. Мора да одговара онај ко их је у то грунуо“, рекао је Јовановић.

Упитан да ли би требало процесуирати Милана Радоичића због догађаја у Бањској, Јовановић је одговорио да би требало да буду процесуирани Радоичић и сви који су то наредили и понизили државу.

„Када се уђе у погрешан воз, све су станице погрешне. Радоичић је 2013. године био главни гарант да ће Србе интегрисати у институције самопроглашеног ’Косова’, што је било погрешно.

Јовановић је истакао да би Скупштина Србије требало да одржи седницу на којој би биле донете одлуке обавезујуће за све државне органе – заштита Срба на Косову и Метохији и заштита државних интереса и црква и споменика, и позвао све посланике да подрже иницијативу за сазивање седнице по хитном поступку.

„Срби на Косову и Метохији су најугроженији народ западно од украјинског фронта“, рекао је Јовановић.

Упитан о захтевима да Србији буду уведене санкције, Јовановић је одговорио да то траже Хрватска и Албанија и да се не би требало радовати притисцима на сопствену државу.

„Неће Вучић да трпи санкције ако их уведу, него грађани Србије“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да се Народна странка залаже за укрупњавање опозиције на предстојећим изборима.

„Потребан је заједнички наступ и национално окупљање на националном делу политичког спектра“, закључио је Јовановић.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар