Почетна » Лопандић: Због политике овог режима уместо о придруживању ЕУ, прича се о санкцијама Србији

Лопандић: Због политике овог режима уместо о придруживању ЕУ, прича се о санкцијама Србији

од Други Пишу
0 коментар

Потпредседник странке Србија центар проф. др Душко Лопандић гостујући на телевизији Н1 рекао је да се дијалог око решавања статуса Косова “распао” након догађаја у Бањској и да представници ЕУ сада гледају како да тај процес “врате на колосек”.

Резолуцију ЕП о Србији можемо да читамо као “стање свести” представника ЕУ, у смислу “шта се мисли о нечему”- појашњава Лопандић, и додаје да је положај Србије додатно урушен због Бањске. Ти догађаји су Куртија амнестирали до некле иако је он фактор који је до сада кочио преговоре. Представници ЕУ, такозвана “петорка”, ће свакако донети “већи штап” него прошли пут – сматра он.

Кад се ради о Бањској и даље ништа није јасно и транспарентно и тражи се да се изнесу све чињенице и информације јер и даље има много непознаница. Не знамо почетак свега тј. одакле та наоружана група тамо и ко их је снабдео оружјем. А не знамо ни крај тј начин на који су се извукли из тог сукоба. – каже Лопандић

Када је у питању одлазак председника Вучића у Кину који је раније био договорен Лопандић каже да је стандардна тактика Вучића скретање пажње са проблема “сетимо се брата Сија и учења кинеског језика.” Ову посету је искористио да скрене пажњу и са неуспеха нашег европског пута. Ове године неће бити отворен ни једно поглавље ни кластер. Прича се о санкцијама Србији уместо о новом кораку ка приступању. – каже Лопандић

Када је у питању положај Србије у односу на ЕУ Лопандић сматра да је Београд “потпуно маргинализован” а то и не чуди с обзиром на политику коју води овај режим. За разлику од Београда Тирана је била домаћин већ два европска догађаја, ЕУ – Западни Балкан и Балкански процес то нам додатно говори какав је данас наш европски положај – закључио је Лопандић.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар