Почетна » Михајловић: Одговорност је јасно на Мркоњићу

Михајловић: Одговорност је јасно на Мркоњићу

од admin
0 коментар

Зорана Михајловић је одговарајући на питања новионара шта мисли о изјави бившег министра грађевинарства Милутина Мркоњића да је кривична пријава против њега неозбиљна и неутемељена, рекла да су грађани Србије највише оштећени због оштећења која ће морати у наредној години да се поправљају.

Истакла је да ће у марту кренути радови на исправци свих грешака и да ће радови трајати најмање годину дана.

„Чињеница је да сам ја потписала кривичну пријаву против 14 лица везано за изградњу пута на Коридору, 12,5 километара Уб–Лајковац. На списку се налазе директори предузећа ‘Путеви Ужице’, ‘Планума’, ‘ПЗП Београд’ као и Надзор из ‘Коридора Србије’, Института за путеве и ЦИП-а“, навела је министарка.

Деоница је, подсећа, коштала 70 милиона евра и у делу 4,5 километара мора да се гради поново.

„Постоје такве пукотине и тек после анализа показало се да се цемент распао и потребно је у дубини од четири метра, а негде и до дубине од 11 метара поново радити пут на дужини од 4,5 километара“, објаснила је Михајловићева.

То ће, каже, коштати Србију милијарду динара.

„Када такву анализу добијем, моја дужност је да то проследим тужилаштву, јер неко мора бити одговоран што су грађани Србије платили 70 милиона евра за овај пут и зато што треба да додамо још најмање милион динара, а видећемо колико ће то још бити да би се све поправило“, рекла је Михајловићева.

Такође, наглашава да не жели јавну полемику са бившим министром, али да је њена обавеза била да, како каже, о свему обавести тужилаштво које ће, како наводи, само одлучити да ли има елемената за подизање кривичних пријава.

Оценила је као срамотно понашање компаније „Планум“ чији су, како каже, радници ових дана битуменом покушавали да закрпе рупе на поменутој деоници Коридора 10.

Михајловићева је тражила да се и преостали део пута од осам километара такође анализира како би се утврдило да ли и на њему има оштећења и да ли је нестручно грађен.

„Овде нема политике или се ради у складу са законом или није у складу са законом. Обавеза Владе и државе је да покаже да не може да се ради тако“, истакла је Махајловићева.

Навела је да неће да стоји иза било чијег, како је рекла, „проблема, јавашлука, нерада или незаконитог пословања“.

„То мора свима да буде јасно“, указала је министарка.

Додала је да се и на „кинеским деоницама“ дешавало да се такође угради неадекватан материјал, али се како каже одмах реаговало и рушени су насипи на тим деоницама.

„Држава ће на сваку нову деоницу обезбедити додатну врсту надзора да нам се случајно у будућности сличне ствари не би десиле“, поручила је Михајловићева.

Потписник целог посла на деоници Уб–Лајковац је било Министарство грађевине и бивши министар Мркоњић, објашњава Михајловићева.

Објаснила је да за ову деоницу постоји гаранција од 300 милиона динара, али до милијарду динара трошкова – колико ће вероватно коштати пореске обвезнике цео случај, мораће да се обрати Влади за додатна средства.

Истакла је да пре марта месеца наредне године неће почети радови и поправка на овој деоници због, како је навела, зимског периода.

Због тога ће и радови на целом Коридору 10 каснити, закључила је Михајловићева.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар