Почетна » „Измишљен међунационални карактер сукоба у Сонти“

„Измишљен међунационални карактер сукоба у Сонти“

од admin
0 коментар

Александар Вучић је, новинарима у Лебану, где је после 30 година отворена прва фабрика, рекао да је, према подацима које има, измишљен међунационални карактер сукоба и туче у Сонти, због којег је Хрватска уложила протестну ноту Србији, а коју је амбасадорка Србије одбила да прими.

„А шта да радите – када год немају шта да раде, увек кажу нешто против Срба и ту се ништа није променило“, рекао је Вучић, а полиција је раније саопштила да туча у Сонти није била национално мотивисана.

Председник Србије Александар Вучић изразио је уверење да ће почетком пролећа, а поводом унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, моћи да се крене у озбиљнију расправу о том питању.

Вучић је истакао да је питање Косова и Метохије за нас веома важно и да је у унутрашњем дијалогу битно да људи говоре истину.

„Важно је да су људи на сваки могући начин до сада показали да могу и желе да искажу своје ставове који су разнородни, различити о КиМ“, рекао је председник Србије.

„Не мешам се у изјаве албанских политичара“

Како је нагласио, то показује демократски капацитет српског друштва да разговара и покушава да реши проблеме, иако смо, подвукао је, тренутно далеко од решења.

„Надам се и верујем да ћемо успети у будућности да рационализујемо наше захтеве и нашу политику и сачувамо оно што нашем народу припада. Верујем да ћемо почетком пролећа успети да кренемо у ту врсту озбиљнијег процеса“, закључио је Вучић.

Упитан да прокоментарише изјаву Даута Харадинаја о томе да ће се војска ОВК поново дићи ако он или његови саборци буду ухапшени, Вучић је рекао да не жели да се меша у изјаве косовских политичара у вези са почетком рада Специјалног суда за злочине ОВК.

„То су односи између Албанаца и њихових западних савезника, тако да не бих да се мешам у то“, рекао је Вучић.

„Вучевић је рекао истину“

На питање новинара како види изјаву Милоша Вучевића поводом првостепене пресуде Предрагу Бубалу, Вучић је рекао да „Вучевић није требало да говори, али је рекао истину“.

Навео је и да су и тужиоци својевремено рекли да је случај пљачке у приватизацији Луке „Београд“ „чист као суза“, да имају чврсте доказе, те да је то било тема ранијих емисија Инсајдера.

Вучевић, према његовим речима, треба да се извини што је реаговао на ту пресуду, мада је, како каже, „рекао истину и оно у шта верује и зна 99 одсто грађана Србије“.

Председник је подсетио да се сваки дан могу чути изјаве од Бубала, Мишковића, Ђиласа и других како тужилаштво нешто подиже оптужнице из политичких разлога, што је, истакао је, притисак на правосуђе о којем сви ћуте.

„То је најтежи притисак на државне органе. Сви ћуте, а када Вучевић каже нешто, а сматрам да није требало, али је рекао истину, сви иду против њега. Већина судија су часни људи, али је Вучевић у овом случају рекао што мисли 99 одсто грађана Србије“, каже Вучић.

„Имамо проблем са тим што је један део судске власти у потпуности зависан од представника некадашње извршне власти, лоповско-тајкунске коалиције“, додао је.

На опаску да је „рекао да је његов став близак Вучевићевом и шта та ситуација значи“, Вучић је истакао да није рекао да је његов став близак Вучевићевом, већ да Вучевић говори истину и мисли то шти сви људи мисле.

„Понекад вас закон обавезује на то да ћутите, није требало да говори“, рекао је Вучић.

„Када смо радили на предмету, тужиоци су рекли да имају чист предмет, али је суд сматрао другачије. Видећемо шта ће рећи суд у другом степену“, нагласио је председник.

„Када смо кренули да радимо причу о лоповским приватизацијама, које су уништиле овај крај, где је 20.000 људи остало без посла, сада нас убеђују да нико није крив, нико се није обогатио на грбачи народа, а свако ко би се усудио да каже нешто против тога, крив је што је против њих“, истакао је Вучић.

Подсетио је и да је Бранкица Станковић говорила о улози Мишковића, Бубала и других, те поручио тајкунима да му не соле памет како су дивни људи.

„Расплакаћу се над њиховом судбином, што имају милијарде зарађене на грбачи народа“, истакао је председник.

Додао је да не жели да се меша у рад правосуђа, и позвао је судије да кажу ако их је некада позвао да на било који начин утиче на било коју пресуду.

„Србија ће победити тајкунску лоповску коалицију“

„Нико им се не меша у посао, али ми је интересантно како ви, исти, са луксембуршке телевизије са америчким капиталом, неке пресуде које вам се не допадају коментаришете…“, рекао је Вучић, који је реаговао на прекидање новинарке Н1.

„Коментарисали сте много пута – од Богољуба Карића па надаље… Сада када вам се свиђају ослобађајуће пресуде тајкунима… Јадан уплакани Бубало… Ја сам се расплакао због тога што су покрали од ове земље, он, Мишковић, Ђилас… Питајте сиротињу шта мисли о њиховом лоповлуку, то је оно што ме је расплакало, а не њихове сузе што су тобож невини били гоњени од тужилаштва“, рекао је Вучић.

Како је рекао, они су били гоњени на основу озбиљних доказа.

„Судијама желим све најбоље, честитам им на пресудама које доносе и нека раде свој посао и убудуће“, приметио је.

Председник Вучић је поручио истовремено онима који мисле да лоповлук доноси нешто добро и мисле да ће се вратити и поново владати – да ће Србија победити тајкунску лоповску коалицију.

„Србија хоће да гледа у будућност, напред, не у старе лоповлуке. Србија неће у прошлост, већ у будућност“, истакао је Вучић.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар