Почетна » Народни посланици Зелено-левог клуба, Не давимо Београд подржали су доношење закона о хитној помоћи

Народни посланици Зелено-левог клуба, Не давимо Београд подржали су доношење закона о хитној помоћи

од Други Пишу
0 коментар

Представници посланичке групе Зелено-леви клуб, Не давимо Београд састали су се са представницима покрета Право на живот – Мери, и пружили су подршку усвајању закона о хитној медицинској помоћи.

„Нажалост Србија је једина земља у региону у којој пружање хитне медицинске помоћи није регулисано засебним законом. Време је да то променимо. Неопходно је успостављање детаљних протокола приликом поступања и пружања помоћи грађанима. Као и организовање обавезних обука за медицинско особље које пружа хитну медицинску помоћ. Ово мора да прати и стандардизација санитета и опреме, како бисмо добили службу која одговара и грађанима, али и лекарима и медицинском особљу, којима је неопходна подршка“ – изјавио је народни посланик Роберт Козма.

Од изузетне је важности по јавно здравље да се законским путем систематизује и организује пружање хитне помоћи грађанима у невољи и прехоспитално збрињавање грађана. Недостатак адекватне систематизације и приоритизације приликом пружања хитне медицинске помоћи, као и непостојање уједначених и обавезујућих протокола и тумачења поступања службе хитне помоћи и завода који пружају хитну помоћ, неретко доводи до смртних исхода који су могли бити спречени само да се на време реаговало. Ово посебно погађа грађане општина са мање од 25 хиљада становника у којима није организована засебна служба хитне помоћи, али и грађане општина и градова у којима нема здравствених установа које пружају секундарну и терцијарну здравствену заштиту, наводи се у саопштењу.

Можда ти се свиди

Оставите коментар