Почетна » ОПРЕЗНО ПРОТИВ ЏИХАДИСТА Борба против ИСИС ризик за Србију

ОПРЕЗНО ПРОТИВ ЏИХАДИСТА Борба против ИСИС ризик за Србију

од admin
0 коментар

Србија би требало да помаже ЕУ и САД у борби против исламских екстремиста у Сирији и Ираку, али мора да пази да успут не дође на мету најбруталнијег непријатеља – ИСИС-а.

Стручњаци имају подељена мишљења када је у питању начин на који Србија може да учествује у борби против ИСИС-а. Џевад Галијашевић, стручњак за борбу против тероризма, сматра да Србија не може много да уради, осим да стекне бруталног непријатеља.

– Србија нема беспилотне летелице које би могла да пошаље, или неко друго наоружање. Она и не треба то да ради, већ да се бори против идеологије ИСИС-а на свом тлу – каже Галијашевић за “Блиц”.

Галијашевић наводи да је циљ САД рушење Асадовог режима у Сирији и да у том смислу америчка администрација толерише исламисте који су на њеној страни у тој борби, а против ИСИС-а.

– Америка би да буде стуб и да минимализује улогу УН. Србији би било паметније да остане под окриљем УН јер није свеједно да ли сте у нечијој коалицији, што је Обамина идеја, или делујете под окриљем УН, што предлаже (аустријски министар спољних послова Себастијан) Курц. Премијер Александар Вучић би пред Обаму требало да оде са својом стратегијом. Треба отворено да каже да не постоје позитивне “брадоње” и да нема позитивних екстремиста. Исламизам је исламизам! Мора да каже да Србија не жели активно учешће јер би тиме на врат навукла језивог непријатеља – каже Галијашевић.

Јелена Милић из Центра за евроатлантске студије истиче део Курцовог плана који каже “пооштрити војно деловање против ИСИС-а под мандатом УН”, док се у опису плана каже “пожељно би било да добије мандат УН” – што никако није исто. Она каже да је питање да ли су Влада Србије и Национални савет за безбедност били укључени у доношење одлуке о подршци том плану или је премијер Вучић одлучио самостално.

– Добро је да премијер Вучић иде у Њујорк на састанак коалиције коју предводи САД у борби против ИСИС-а, у којој је скоро 80 земаља света, али не и Русија – каже Милић за “Блиц”.

Министарство одбране: Превенција пре свега
У Министарству одбране Србије за “Блиц” су навели да је држава препознала ИСИС као безбедносни изазов, посебно након изражених директних претњи Амбасади Републике Србије у Сирији. У том смислу, Народна скупштина усвојила је Закон о допунама Кривичног законика по хитном поступку, ради спречавања подстицања, организовања других лица и учешћа у ратовима или сукобима у страним државама.
– Сматрамо да се допринос Републике Србије пре свега огледа у спремности за разменом информација обавештајно-безбедносних служби јер је од суштинске важности да све државе заједно раде и делују у превентивном смислу – наводе у Министарству.

Јелена Милић истиче да не треба правити панику око војног деловања.

– Већина ЕУ земаља су чланице коалиције против ИСИС-а коју воде НАТО и САД, па већ сад војно делују, али само из ваздуха. Хрватска је, иако је НАТО и ЕУ земља, одбила ту врсту ангажмана и нико је не сили. Србија кроз размену информација може бити сасвим добар и поуздан партнер – закључује Јелена Милић.

Специјалац ИД врбује по Србији

Магистар исламских наука и професор шеријатског права из Призрена Идриз Билибани главни је организатор одласка грађана Србије у верски рат у Сирији на страни Исламске државе, подаци су српских безбедносних служби о којима је већ писао “Блиц”. Идриз Билибани, познат је и под надимком Шеик.

Ивана Мастиловић Јаснић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар