Почетна » СНС прогласио победу, опозиција не признаје резултате: На помолу криза власти у Београду

СНС прогласио победу, опозиција не признаје резултате: На помолу криза власти у Београду

од Други Пишу
0 коментар

Јуче су грађани Србије гласали за избор посланика у републичком и покрајинском парламенту, а током дана забележен је велики број неправилности на гласачким местима широм државе. Док је Александар Вучић навео како је СНС победио на градским изборима у Београду, листа „Србија против насиља“ не признаје ову пројекцију Вучића и поручује да у Београду „још ништа није готово“ и да у овом тренутку „нема говора о победи СНС-а у Београду“

Иза нас је буран изборни дан пун нерегуларности. Српска напредна странка и њен бивши председник прогласили су победу на парламентарним и београдским изборима. РИК се у међувремену „самоукинуо“ и повукао како би први пресек са биралишта стигао из владајуће партије.

Александар Вучић изјавио како листа ове партије „Србија не сме да стане“ има 46,5 одсто на републичком нивоу, а да је опозициона „Србија против насиља“ 23,5.

„Да вас не бих гњавио, рећи ћу и за Београд прелиминарне резултате. Несумњиво највише гласова освојила је листа „Србија не сме да стане“, рекао је Вучић.

Са друге стране, коалиција „Србија против насиља“ не признаје пројекције које је изнео Александар Вучић за београдске изборе. Један од носилаца листе ове коалиције Мирослав Алексић је током обраћања новинарима истакао да се у Београду још броје гласови, те да су у овом моменту ове две листе готово изједначене.

„Нема говора у овом тренутку о победи СНС-а у Београду“, рекао је том приликом Алексић.

На сличном трагу су и ЦеСИД/ИПСОС, према њиховим налазима, а основу 90,2 одсто узорка, листа „Александар Вучић – Србија не сме да стане“ освојила је 46,3 одсто гласова односно 128 мандата.

На другом месту је „Србија против насиља“ са 23,6 одсто или 65 мандата.

ЦРТА: На изборе изашло 59,1 гласача
Из посматрачке мисије „ЦРТА“ саопштено је да је на изборима гласало 59,1 одсто гласача и да је пројекција урађена на основу 95 одсто обрађеног узорка.

На основу тога, листа „Александар Вучић – Србија не сме да стане остварила је 46,9 одсто гласова, Србија против насиља 23,1, а „Ивица Дачић – премијер Србије“ 6,7 процената. Листа „Др Милош Јовановић – НАДА за Србију“ остварила је пет, а „Ми – глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић“ 4,6.

Посматрачка мисија Црте ће данас у 13 сати одржати конференцију за медије на којој ће дати прелиминарну оцену квалитета изборног дана.

Ђилас: Довели су преко 40.000 људи у Београд

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас рекао је за Н1 да СНС није освојио већину гласова у Београду и да је број изборних нерегуларности огроман. Истиче да су процене да је 40.000 гласача доведено у престоницу Србије из Републике Српске и да би листа „Србија против насиља“ могла да формира власт са коалицијом „НАДА“ да до тога није дошло.

„Оно што прво желим да кажем да је потпуно јасно да, што се тиче Београда, да су странке опозиције добиле више гласова од странка власти – СПС и СНС. Њихов заједнички збир је нешто око 40 одсто. У апсолутним бројевима, они су добили мање у Београду зато што је прошли пут њихова београдска листа имала 38 одсто, Војислав Шешељ скоро 2, а на тој листи је и Милан Стаматовић који је прошле године имао са Сашом Радуловићем имао преко 2 одсто у Београда. Нека бар пола припадне Стаматовићу и то кад се све сабере они били преко 40 одсто, а то се сад сигурно неће десити“, рекао је Ђилас.

Он је додао да нико није очекивао да ће оволико људи бити доведено у Београд.

„Наша процене кажу да је било њих преко 40.000. Свако може да израчуна, кад погледате број људи који је изашао у Београду, одузмете тај број, добијате заиста број људи у Београду који је гласао, одузмете те гласове СНС, добијете да би на таквим изборима листа „Србија против насиља“ и коалција „НАДА“ саме могле да формирају власт у Београду. То је чињеница и ми ћемо се за то борити свим расположивим демократским средствима“, нагласио је Ђилас.

Он је додао да ће тражити подршку Београђана на начин који процене да је адекватан.

„Оно што је сигурно – нећемо прибегавати било каквом насиљу за шта су нас оптуживали“, рекао је Ђилас.

На питање да ли је могуће да опет буду протести, Ђилас је одговорио „све је могуће“.

Изборни дан је завршен, а бројна питања су остала отворена. А кључно је – да ли је на помолу криза власти у Београду?

Foto: N1, Amir Hamzagić/Nova.rs

Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар