Почетна » Да ли је кренуо обрачун власти са бившим председником Гроцке?

Да ли је кренуо обрачун власти са бившим председником Гроцке?

Покренута кампања

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Након што је насеље Врчин, у ГО Гроцка, облепљено плакатима сличним онима којима се користи актуелна власт у Србији против својих политичких противника или новинара, покренути су и други добро познати механизми за, сада, „непријатеља Симоновића“.

Пет година траје борба за правду новинара портала Жиг инфа, Милана Јовановића, након што му је запаљена кућа. Исто толико чека и уредник портала Жељко Маторчевић, како би сазнао ко га је напао два месеца пре него је Миланова кућа запаљена. Као првостепено осуђени налогодоваца за паљење куће осуђен је Драгољуб Симоновић, али правда тек треба да стигне од Апелационог суда, који ће заседати ко зна када, јер је судија Другог основног суда преко три месеца само пресуду писао.

Према новинарима Жиг инфа је понашање локалне власти у Гроцкој на истом нивоу, када је на челу био Драгољуб Симоновић. На одговор на поднете кривичне пријаве против Драгољуба Симоновића, барем на оне које је поднео наш колега Милан Јовановић, чека се такође годинама. Драгољуб Симоновић је некако био изузет. И тако је било до данас.

Наиме, рођени брат Драгољубов, Славко Симоновић основао је удружење „Препород“. Иза њега де факто стоји Драгољуб. Њихово политичко деловање је све активније на подручју Врчина и усмерено је претежно против дојучерашњих другова чланова, односно СНС-а. У свом политичком деловању, за данас је био припремљен протест на пружном прелазу у Врчину, због недавне погибије двоје младих људи. Протест је организован од стране браће Симоновић.

Апсурдно је то што неко ко је био главни човек Железница Србије и који је смењен са места директора од стране Александра Вучића под епитом „бахати“, сада окривљује власт због тога што је пружни прелаз и то баш у његовом крају необезбеђен.

Брже, боље досетили су се напредњаци да повуку потез који је радо користио и Симоновић док је био на власти- излепити плакатима са негативним натписом насеље Врчин.

Након што су облепили плакате, према сазнањима Жиг инфа, отишло се и корак даље. Заседало се у СНС-у и одлучило да се покрене „механизам против Симоновића“. Тек сада, када је кренуо на своје дојучерашње саборце, извући ће се из фијоке оно што је годинама стајало.

Поред покретања поступака, наступају и провладини медији који су претходних година ћутали о случају Симоновић. Па је тако, између осталога, Српски телеграф, односно његово онлајн издање објавило текст под насловом „СРАМНА МАНИПУЛАЦИЈА БИВШЕГ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ГРОЦКА: Користи смрт деце да прода плацеве!“

У тексту се наводи да Симоновић спрема протесте у Врчину, користећи недавну трагедију када је погинуло двоје деце на пружном прелазу у овом крају. У ствари, наводи Република, циљ је да натера државу да купи његово земљиште уз поменути пружни прелаз за милионе евра.

Према истом порталу, грађани су излепили плакатама Врчин јер је „проваљен“.

Уз реченице које приличе текстовима овог таблоида, налази се и документ до којег су новинари дошли увидом у Катастар.

  • Увидом у катастар, види се да се пружни прелаз на ком се десила несрећа налази тик уз парцеле које су у власништву Јелене Симоновић, ћерке Драгољуба Симоновића. Према речима извора нашег листа из „Железница Србије“, Симоновићи су купили ову земљу, а потом је Драгољуб Симоновић 2014. и 2015. урадио пројекат за подвожњак између две парцеле његове ћерке, а све да би наплатио паре за експропријацију, наводи портал Република.

Фото: Република

– Симоновић је, наводно, тражио три милиона евра за експропријацију, за то земљиште јер пројекат исправља кривину и иде кроз две парцеле његове ћерке – каже извор Републике и додаје:

– Дирекција за изградњу општине Гроцка урадила је набавку за извођење, али је због критика у медијима Симоновић од тога одустао. Потом је у „Железницама“ расписао набавку и изабрао извођача 2015. за прављење подвожњака који би прошао кроз две ћеркине парцеле, али је због притиска одборника поништио набавку јер су га напали да прави себи кућу.

Иначе, између две парцеле у власништву Јелене Симоновић постоји стари подвожњак, који се више не користи и који би кроз пројекат требало да се прошири да би захватио обе његове парцеле и да би више наплатио од државе, тврди Република.

Симоновић: Праве од мене криминалца, ћерка би поклонила земљиште држави!

У изјави за портал Републику, Симоновић каже да је његова ћерка поклонила „тих три-четири метра земљишта да се направи подвожњак“ и да су приче о експропријацији измишљотина.

  • Ми смо планирали да поклонимо заједници ако треба да се ради подвожњак, не знам колико је она платила земљиште. Подвожњак је требало да буде ниже 100 метара, ту је била велика цев за одвод воде, било је лако да се уради подвожњак јер је нивелација била испод пруге. И то нема везе с левим или десним земљиштем (које је у власништву његове ћерке, прим. аут.) Ту је општина требало само да премости путну мрежу, то нема везе са мојом ћерком, железничко земљиште постоји у дужини пруге – каже Симоновић а преноси Република.
    Додаје и да се он бори да се исели подвожњак:
  • Направили су од мене криминалца, док лопови седе у Влади. Направљен је пројекат за подвожњак, усвојен на Влади, а после моје смене је укинут. Нова гарнитура је усвојила нови пројекат, не само подвожњак него су све рампе укинуте. Ја сам хтео подвожњак, онда се не би користио пружни прелаз, додаје се у Републици.

Република на крају подсећа да је Симоновић осуђен на пет година затвора због подстрекивања на паљење куће новинару Милану Јовановићу са портала Жиг инфо.

Докле ће трајати овај обрачун, тешко је проценити. Ни Симоновић није неко ко ће актуелној власти остати дужан. Ипак је био у првим редовима и зна доста тога о садашњима.

 

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Насловна фото: Република

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар