Почетна » Понош: За Србију је боља прелазна Влада него багер

Понош: За Србију је боља прелазна Влада него багер

од Други Пишу
0 коментар

Коментаришући у ком смеру би ситуација са протестом могла да се развија, Здравко Понош лидер покрета СРЦЕ гостујући на телевизији Нова С каже би решење на које је Вучић „нервозно“ реаговао и чак „нудио живот“ у замену за прелазну теничку Владу било формирање такве Владе јер је то добро и за ово друство и за њега, а свакако „боље него багер који се помиње у јавности“, каже Понош.

Када су у питању протести у Србији Понош каже да су они “до сада постигли доста на пољу разбијања страха, ширења по Србији, учествовања чак и досадашњих гласача СНС, али да није постигнуто испуњење захтева. Није изгледно да ће овај ниво притиска довести до испуњења захтева. Таква је природа Вучићевог недемократског режима. Подложнији је притисцима споља, него што имају слуха за притисак изнутра. Важно је да се протести наставе јер су они као хлеб и путер за све што треба да се постигне. Али то није довољно, треба још неке ствари да се додају да би се направио помак.”. Понош сматра да ће “требати креативнији кораци у смеру грађанске непослушности, бојкота институција. Струковна удружења могу да одраде огроман посао. Знамо да на пример адвокати могу да зауставе Србију”.

Када су у питању најаве избора Понош сматра да оне служе за уношење пометње у опозицији и додаје да Вучић пред опозицијом маше изборима као црвеном марамом на коју увек неко крене. “Неће бити вандредних избора ове године. Републичких јер Вучић не сме да их распише због спољњег притиска како би испунио преузете обавезе око Косова, а београдских неће бити јер зна да би их изгубио. Појавиће се јасни индикатори пред расписивање ванредних избора. Пре свега мора да упакује тај свој покрет што је само назив за коалицију, биће неко повећање пензија, паре за омладину, опасно заоштравање па смиривање око Косова, хапшење некога из њихових редова како би показали да се боре против корупције, подршка некога из Холивуда. Сада тих индикатора још нема”, каже Понош.

Понош каже да је решавање Косовског проблема ствар заглављена у имплементацији јер су и Курти и Вучић „таоци“ својих политика и свог гласачког тела и сада се тражи модалитет како да договор „продају“ својим бирачима. Вучићу за то служи и покретање питања у СБ УН да би могао да каже ево све сам покушао. Томе би служила и међународна конференција, додаје Понош и наглашава да је за решење је потребан мало искренији приступ а не да се пристаје на све пред међународним фактором, а код куће се прети ратом.

Када је у питању регистрација покрета СРЦЕ као политичке странке Понош казе да очекује да ће вероватно последњег дана законског рока из министарства бити послат одговор јер је „Мартиновић био заузет у Скупштини, а претпостављам да он лично прегледава свих 10.300 папира“. Променом форме под којом ће Србија Центар регистрован неће утицати на политику коју Покрет сада заступа. Биће даље снажна опозиција актуелном режиму, закључује Понош.

Можда ти се свиди

Оставите коментар