Почетна » Када Шапић мора да поднесе оставку да би избори били одржани 17. децембра?

Када Шапић мора да поднесе оставку да би избори били одржани 17. децембра?

од Други Пишу
0 коментар

Да би ванредни избори за одборнике у Скупштини града Београда били одржани 17. децембра, како је то мимо својих надлежности председник Србије Александар Вучић најавио као најизвеснију опцију, градоначелник престонице Александар Шапић мора да поднесе оставку на своју функцију најкасније до 2. октобра.

Услов за расписивање превремених избора у Београду је и да у року од тридесет дана не буде изабран нови градоначелник. У том случају Влада Србије доноси одлуку о распуштању београдске скупштине, а председник Народне скупштине затим добија рок од два месеца да распише изборе за одборнике.

Уколико први човек републичког парламента изборе распише већ првог дана након ступања на снагу одлуке о распуштању локалног парламента, гласање најраније може бити одржано након 45 дана, а у тај термин уклапа се и 17. децембар.

Градоначелник Београда Александар Шапић потврдио је у четвртак да ће избори у престоници врло вероватно бити 17. децембра.

„Знаћете за пар дана. Ако избори буду 17. децембра, ако то буде коначан договор, знаћете за пар дана. Постоје тачно законске процедуре које условљају ту одлуку. За пар дана ћете имати информације уколико се будемо договорили да коначан датум буде 17. децембра. А врло вероватно ће бити, а за пар дана ћете знати који ћете бити потези да бисмо морали да спроведемо изборе 17. децембра“, одговорио је Шапић на питање новинарке Н1 када ће поднети оставку уколико избори буду 17. децембра и да ли ће ићи на неку другу тактику, попут колективне оставке свих одборника власти у главном граду.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић изјавио је у среду, гостујући на РТС, да парламентарни, покрајински, београдски избори, али и у још неким општинама, могу да се одрже већ од 17. децембра.

Foto N1

Никола Којић  Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар