Почетна » Не давимо Београд: Србија као да се стиди свог антифашистичког наслеђа, а требало би да будемо поносни

Не давимо Београд: Србија као да се стиди свог антифашистичког наслеђа, а требало би да будемо поносни

од Други Пишу
0 коментар

 Посланици Зелено-левог клуба, Не давимо Београд, поднели су парламенту предлог за формирање Комисије за утврђивање односа Републике Србије према антифашистичком наслеђу.

“Сматрамо да Србија занемарује своју антифашистичку традицију. Антифашизам стављамо у страну, а требало би да се њиме поносимо. Неопходно је да као друштво променимо начин опхођења према овој традицији. Због тога у Народној скупштини захтевамо да се образује Комисија за утврђивање односа према антифашистичком наслеђу у Републици Србији”, саопштио је народни посланик Ђорђе Павићевић.

Задатак Комисије је да утврди чињенице и околности у вези са односом према антифашистичком наслеђу у Републици Србији и с тим у вези посебно да утврди следеће:

Какав је статус и стање културних добара, меморијалних комплекса и споменика који обележавају антифашистичку борбу грађана и грађанки Србије? Многи од ових комплекса су пропали, растурени, споменици склоњени и бачени, архива недоступна итд.

На који начин се обележавају датуми који су значајни за антифашистичку борбу, победе које су учесници постигли и жртве које су поднели?

Какав је статус, односно стање Меморијалног комплекса Бошко Буха и шта се планира са овим спомен центру који је био важан за неговање антифашистичког духа и традиције код младих. Овај комплекс је у неколико наврата био предмет приватизације, а налази се под стечајном управом и убрзано пропада?

Под којим околностима и са каквим образложењем је подигнут Споменик невиним жртвама 1944/1945 у Новом Саду?

На који начин и са којим образложењем су мењани називи тргова и улица које указивале на антифашистичко наслеђе у општинама и градовима Србије?

Шта држава преузима да спречи деловање организација и покрета који јавно заступају фашистичке вредности и јавно користе фашистичке симболе?

Како се тумаче и како изучавају фашизам и антифашизам у уџбеницима и школским програмима, на свим нивоима образовања?

Какав је однос према фашизму и антифашизму у медијима који користе јавне ресурсе?

Сматрамо да је антифашизам вредност на коју наша држава може и треба да буде поносна. Треба да је обележава, негује и развија. Ми ћемо учинити све и у Народној скупштини и у свом раду да приближимо људима оно што јесте истинска антифашистичка традиција. Србија мора недвосмислено показати да је антифашистичка и у свом наслеђу и у својој будућности.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар