Почетна » Понош: Злоупотреба и понижавање Војске оставља последице

Понош: Злоупотреба и понижавање Војске оставља последице

од Други Пишу
0 коментар

Вучић традиционално војску користи као манекена своје владавине, каже Здравко Понош лидер покрета Србија Центар и бивши начелник Генералштаба у изјави за најновији број недељника Време.

Понош каже да се то манифестује на два начина, „први тако што војску користи као дирек уз који као бршљен обавија свој култ личности. Томе служи учестало церемонијално и свако друго сликање са војском као и непримерено ословљавање непостојећом титулом врховног команданта од стране савитљивих генерали и страначких министара“.

Други вид коришћења војске као манекена своје политике је доста захтевнији, скупљи и опаснији, каже Понош и појашњава „то је подизање борбене готовости и померање јединица ближе админисративној линији са КиМ. Редовно се практикује као увертира пред суочавање јавности са најновијим губитком на тему Косова. Боље речено као покривалица за нову рунду неуспеха Вучићеве косовске политике. Померањем војске и подизањем борбедне готовости драматизује се безбедносна ситуација да изгледа као да је рат одмах ту иза угла, како би оно на шта пристане изгледало као врхунски успех, с обзиром на околности“.

Такво померења војске не забрињава ни власт у Приштини ни међународне актери који се баве Косовом, нити охрабрује Србе на Косову који одавно знају да је то блеф, каже Понош. „Сви знају да војска неће бити употребљена. Знају то наравно и припадници Војске Србије који пролазе кроз тај дрил. Знају да све служи у маркетиншке сврхе. Зато се у психоделичним сесијама опскурних безбедносбних експерата и необичних пензионисаних официра на телевизијама Пинк и Хепи креира страх од рата и глорификује мудра политика тзв. врховног који је сачувао мир након чега се понжена војска враћа у своје гарнизоне и кућама. И тако све чешће. Па у круг“.

Понош каже да то свакако лоше утиче на морал Војске. Уз лошу обуку и слабу попуњеност овакво непотребно пренапрезање јединица наводи људе да потраже нека друга мање захтевна, а боље плаћена запослења. „Вучић рачуна да за сликање увек има довојно. За друго му и не треба. Он одавно виче вук, вук. Ако се икада појави, мало ко ће реаговати“, закључује Понош.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар