Почетна » Јовановић: Вулин мора да буде смењен, нису нам били потребни Американци да нам кажу ко је он

Јовановић: Вулин мора да буде смењен, нису нам били потребни Американци да нам кажу ко је он

од Други Пишу
0 коментар

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да су санкције САД против директора БИА Александра Вулина „огромно понижење и брука“ за Србију којом су доведене у опасност национална безбедност и сигурност грађана и да је због тога логично да Вулин буде смењен.

„Стране службе неће сарађивати са таквим човеком и тиме су угрожени грађани Србије. Реч је о државама које имају озбиљну институционалну меморију. Ово је понижење које је грађанима приредио режим Александра Вучића и које ће имати далекосежне последице и када Вулин више не буде директор БИА“, рекао је Јовановић телевизији Нова С.

Јовановић је истакао да је један од захтева протеста „Србија против насиља“ и смењивање Вулина и да „није било потребно да Американци кажу ко је он, јер свако у Србији зна ко је Вулин и чиме се бави“.

Посланик и портпарол Народне странке је навео да су санкције против Вулина порука Вучићу да „знају какви су му сарадници и каква му је власт“.

„У претходном периоду на америчку ’црну листу’ доспели су бизнисмени и Вучић вероватно зна ко би још могао да се нађе на тој листи“, рекао је Јовановић.

Упитан о протестима „Србија против насиља“, Јовановић је одговорио да је „народ показао велику озбиљност и зрелост“, јер је огроман број грађана изашао на улице после два масовна убиства и затражио промене, али да је њихови захтеви нису испуњени и да је „изостао резултат“.

„Мора да постоји култура резултата, како на страни власти, тако и на страни опозиције, јер би била греота да једини резултат протеста буде рехабилитација ССП-а. Морамо да се погледамо и да видимо зашто захтеви нису испуњени. Наравно, власт је најодговорнија, јер је одлучила да се стави изнад народа и да не испуни ниједан захтев грађана, али и ми у опозицији морамо да видимо да ли смо урадили све што је потребно да би захтеви били испуњени. Не можемо да дозволимо да оволики народ шета улицама, а да се ништа не промени“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да је опозиција током скупштинске расправе доказала да постоји политичка одговорност министра унутрашњих послова Братислава Гашића за два масовна убиства, али да „власт није имала слуха да га смени“.

„Не сме, међутим, резултат да буде само то што смо били видљивији на РТС-у током скупштинске расправе. Не може опозиција да мери учинак по томе да ли се више види на јавном сервису или на некој другој телевизији. Грађани су тражили смењивање Гашића, а власт се оглушила о тај захтев“, рекао је Јовановић.

„Свакако се поставља питање и одговорности људи из опозиције. Морамо да седнемо и да сагледамо како ћемо даље, јер је ово прекретница. Прво да видимо како да се испуне захтеви грађана, па тек онда да разговарамо о изборима. Не може резултат протеста да буде да опозиција добије неког посланика више у скупштини, а да се ништа не промени. Резултат протеста мора да буде испуњење захтева“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да политика мора да подразумева принципе и карактер, и да се зна „са ким се сарађује и како се сарађује“.

„Нису сви у блоку који шета, има и других политичких странака које нису укључене, и парламентарних и ванпарламентарних, морамо да размишљамо о свима, јер мора да буде резултата. Грађани су показали озбиљност какву морају да покажу и политичари“, закључио је Јовановић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар