Почетна » ПроГлас се укључио у доказивање изборних неправилности, траже да им грађани доставе доказе

ПроГлас се укључио у доказивање изборних неправилности, траже да им грађани доставе доказе

од Други Пишу
0 коментар

Професор Правног факултета Миодраг Јовановић, један од иницијатора „ПроГласа“, позвао је у име те инцијативе да им сви до 13. јануара на мејл доставе фото и видео материјал који доказује изборне неправилности, како би се Уставном суду поднео захтев за поништавањем резултата избора.

„Налазимо се испред Установг суда, то је институција чија је сврха да заузда разобручену политичку вољу већине. Актуелна власт је управо то покушала, да нам као изборе потури миграције бирача с једног на друго место, преваре и уцене“, казао је професор, на шта су окупљени одговорили скандирањем: „лопови, лопови, лопови“.

Јовановић је објаснио да је на Уставном суду да поништи такав изборни поступак и подсетио да закон каже да ако су неправилности такве да битно утичу на изборни резултат – избори се поништавају.

„Живим у диктатури и добро ми је“, поновио је три пута професор Јовановић испред Уставног суда и истакао да ако се институције оглуше о пљачку на изборима, а грађани одустану од слободе избора, ову реченицу ћемо морати да понављамо као јутарњу и вечерњу мантру.

Према његовим речима, на изборне неправилности указали су извештаји Црте, од којих је неке на протесту прогласа прочитала глумица Цеца Бојковић, али и међународних посматрача.

„Закон каже још да неправилности морају бити доказане. Довољно је сведочанстава о томе како се све крало, међутим ПроГлас позива све вас да нам до 13. јануара на мејл пошаљете све фото и видео записе које поседујете, а додатно могу да потркрепе крађу на овим изборима“, позвао је професор Правног факултета грађане.

Он је истакао да ће цео тај материјал бити приложен Уставном суду уз захтев за поништавање изборног поступка.

„Тај захтев може да буде упућен онда када се оконча изборни поступак, када се прогласе коначни резултати. Али онога трнеутка када захтев дође у ову зграду, Уставни суд мора хитно и одговорно реаговати на тај засхтев. Јер судија не сме дочекати свој празник Сретење, када је донет први устав, а да не зна да ли је у њему и ефективно укинуто демократско право избора“, поручио је професор Јовановић.

Foto PrintskrinN1

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар