Почетна » Рама Албанији припаја Косово!

Рама Албанији припаја Косово!

од admin
0 коментар

Нова запаљива порука председника владе у Тирани, који жели нову државу на Балкану. Александар Вучић: Обећавам, никада неће бити уједињења. Београд захтева реакцију ЕУ и УН

СРБИЈА се данас обратила ЕУ и УН поводом претње албанског премијера да би Косово и Албанија могли да се „уједине на класичан начин“. Београд очекује реакцију светских центара моћи јер сматра да речи Едија Раме представљају опасност по регионалну безбедност.

Рама и министар у Приштини Хашим Тачи дали су заједнички интервју за једну косовску телевизију и том приликом албански премијер је поручио да ће Косово и Албанија бити принуђени да се „уједине на класичан начин“, уколико ЕУ настави да затвара врата европској интеграцији Косова и либерализацији виза.

Тачи је на то додао да Рамина изјава није претња ЕУ, већ да је „реч о реалности која се може остварити у будућности“ као резултат изолације Косова из ЕУ.

На ове поруке, одговорио је премијер Александар Вучић:

– Обећавам премијеру Рами да се Косово и Албанија, како он каже, на класичан начин никада неће ујединити!

Вучић је додао и да је до сада пет пута прећутао Рамине, Мустафине и Тачијеве изјаве, али да су сада „прекардашили“:

– Ми никоме не претимо, али могу рећи Тачију и Рами не сањајте снове о уједињењу јер их неће досањати ма ко да их подржава.

Реаговао је и директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић:

– Упозоравамо Албанију да прекине са ударањем у ратне бубњеве и да се посвети поштовању добросуседских обавеза. Ова изјава је напад на мир. Није први пут да сличне изјаве указују на жељу руководства Албаније да се прекроје границе Србије. То су снови људи који желе да унесу нове етничке поделе и сукобе у региону.

Ђурић је изразио уверење да ће се Европска унија и Уједињене нације огласити тим поводом, јер „опасне претње регионалној безбедности спадају у надлежности ове две организације“.

Београд је и крајем марта очекивао да ће међународна заједница реаговати поводом великоалбанских слогана и изјава на заједничкој седници косовске и албанске владе у Тирани, али се Брисел тада задовољио разјашњењима које је добио од Раме.

Изостанак конкретне реакције Брисела на ове иступе не чуди Владислава Јовановића, некадашњег шефа дипломатије, према чијој оцени је албански проблем део стратегије Запада помоћу којег се наша земља држи послушном у испуњавању услова у кретању ка ЕУ:

– Под претњом тзв. Велике Албаније не само да је Србија у клештима, већ не критикујући ту идеју, Запад исплаћује морални дуг према муслиманском свету. За Запад је увек било прихватљивије уједињење Албанаца, него јак словенски југ, због чега верујем да ће уласком Србије у ЕУ без Косова, ЕУ дозволити уједињење Косова и Албаније.

Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ    новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар