Почетна » Председник Николић писао Елизабети Другој: Краљице, повуците резолуцију

Председник Николић писао Елизабети Другој: Краљице, повуците резолуцију

од admin
0 коментар

Председник Томислав Николић затражио је од британске краљице да повуче спорну резолуцију о Сребреници из Савета безбедности УН!

У писму до кога је дошао “Блиц” Николић је 2. јула на ћирилици упутио писмо краљици Елизабети у коме је моли да њена Влада повуче резолицију о Сребреници.

Ово писмо у Лондону је изазвало и прави дипломатски скандал јер британској краљици, што то би сваки председник морао да зна, забрањен било какав утицај на британску Владу.

Уколико би краљица којим случајем послушала Николића морала би да абдицира.

И сам председник је на почетку писма описао своје “недипломатско понашање”.
– Ваше величанство, лично Вам се обраћам свестан чињенице да би моје обраћање могло да буде протумачено као недипломатско, али морам како не бисмо направили грешку и регион Балкана вратили у тешка времена сукоба, која бисмо сви да заборавимо – пише Николић.

Он потом прелази на ствар: Овим писмом покушавам да Вас замолим да употребите свој ауторитет и укажете Вашој влади на сложеност и тешкоће питања које наводим. Нацрт резолуције видим као могуће угрожавање стабилности региона, која је створена уз велики труд и залагање свих нас… Велика је неправда неистинито и неодговорно сводити ужасе геноцида на ратни злочин који је почињен у Сребреници – наводи он.

Николић пита и да је нормално да СБ УН на основу резолуције, донесе одлуку да читав свет под изразом геноцид подразумева само Сребреницу?

– Не помињу се језива истребљења Јермена, Јевреја, Рома, Етиопљана, бројних Африканаца, аустралијских староседелаца, америчких староседелаца, аутохтоних народа у Јужној Америци, Руса, Белоруса, Украјинаца, Кинеза и нажалост многих других? – пита се Николић и објашнајва да су у Сребреници и околини “муслиманске снаге Босне и џихадисти” хладнокрвно убили хиљаде српске деце, жена и старих лица.

Он на крају моли краљицу да влада Велике Британије “одустане од свог предлога који објективно поспешује отварање старих рана, а не стварање основе за бољу будућност Балкана и истонског помирења нација које су чиниле бившу Југославију”.

– Ако овом резолуцијом само један, српски, народ буде осуђен за, ни мање ни више, једини геноцид светских размера, напори Србије, Владе Србије и моји лични да поново живимо у миру, као добре комшије, биће узалудни – закључио је Николић.

Пријатељи Руса, али…
– Тачно је да смо увек били пријатељи Русије, али никада нисмо пристајали на потчињавање – пише Николић Елизабети ИИ, па подсећа на супротстављање Стаљину и наводи да “пријатеље волимо да бирамо срцем, а не обимом или износом трговинске размене”.

Сви ћуте због скандала
Писмо српског председника енглеској краљици изазвало је прави зид ћутања у врху државе. У МСП нам је речено нам је “знају да је председник Николић писаом свим чланицама СБ УН”. У кабинету премијера кажу да “не знају за писмо краљици”, а амбасадор Србије у Лондону Огњен Прибићевић кратко је рекао: Не могу да говорим о томе. У кабинету председика, по правилу, не говоре за “Блиц”. Британски дипломатски кругови нису могли да верују шта је председник тражио од краљице.

С. Марјановић, Н.Томић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

2 + seven =