Почетна » Социјалисти јуре одузете квадрате

Социјалисти јуре одузете квадрате

од admin
0 коментар

Спс води судске спорове за некретнине које су изгубили после 2000. године. Највредније зграде – „Ушће“ у Београду и Комитет у Зрењанину

СОЦИЈАЛИСТИЧКА партије Србије води десетак судских спорова у којима траже да им се врати десетак некретнина широм Србије које су им одузете после промена 2000. године. Иако најбогатија странка, са пријављеним некретнинама вредним 35,4 милиона динара, социјалисти су ипак, кажу, остали ускраћени за вредне квадрате.

Спор око осам спратова Пословног центра „Ушће“ води се чак девет година. Један део зграде СПС је наследио као правни следбеник СК Србије, а део је купио од самог „Ушћа“.

СПС је била уписана у катастар непокретности као власник осам спратова до доношења Закона о финансирању политичких партија из 2000. Позивајући се на тај закон, СРЈ је одузела спратове од социјалиста и уписала се она у катастар. Затим их је 2002. године продала „Јуропиан констракшнсу“, који мења име у „Балкан рил естејт“.

– СРЈ је у посебном поступку требало да утврди ништавост одлуке ЦК СКЈ из 1990, по којој су ти спратови њихово власништво. Тек после тога могла је да се укњижи као власник. Пошто је прескочила један корак, сматрамо да није законито стекла право својине над спорним спратовима – каже адвокат Сања Турлаков, која заступа социјалисте.

НАСЛЕДИЛИ САВЕЗ КОМУНИСТАКАО правни следбеник Савеза комуниста и ССРН-а, социјалисти су наследили њихов пословни простор. Тиме су обезбедили централе у скоро свим местима у Србији, осим у седам градова, где закупљују просторије.

Они зато инсистирају да им држава исплати 529 милиона динара. Тужба је поднета још 2006. и спор је од старта добио обрисе правног галиматијаса. Виши суд је пре три године одбио основни тужбени захтев, али и донео међупресуду, по којој је потраживање СПС према држави због неоснованог богаћења – основано. Спор је сада у жалбеном поступку, пред Апелационим судом, и полако се примиче крају.

Поред „Ушћа“, још један вредан објекат већ дуже време је у спору – зграда некадашњег ЦК, позната као Комитет, од 2.150 квадрата, у центру Зрењанина. У овом поступку постоји извршна пресуда Врховног суда из 2006, да је то републичка имовина дата на управљање граду. Пре две године Апелациони суд одбацио је захтев СПС за обнављање поступка, али је ова странка тражила ревизију пресуде. Иако је било више најава да ће се социјалисти иселити, они су и данас у истом здању, а за „Новости“ кратко коментаришу:

– Зграда је пресудом још 1992. књижена на СПС у катастру, и ту пресуду нико до данас није укинуо.

Спор се водио и око зграде на Вождовцу, близу биоскопа, али је она враћена СПС одлуком Вишег суда. Спорни су били и простори на Савском венцу и у Гроцкој.

В. Ц. С. – В. М.     Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар