Почетна » НМЗ: Заменица председника Скупштине општине Вождовац води МЗ „Сава“ на Новом Београду

НМЗ: Заменица председника Скупштине општине Вождовац води МЗ „Сава“ на Новом Београду

од Други Пишу
0 коментар

Заменица председника Скупштине општине Вождовац Бисера Пејчић је у фебруару 2022. године постављена за вршиоца дужности председника месне заједнице „Сава“ која се налази на Новом Београду. Бисера Пејчић је на општинским изборима на Вождовцу одржаним у јуну 2020. била 3. на изборној листи “Александар Шапић – Победа за Вождовац”. Септембра 2021. године је изабрана за заменицу председника Скупштине општине Вождовац. Поред тога била је члан, а онда и председница надзорног одбора ЈП СЦ Нови Београд и радила је у Министарству за бригу о породици и демографију.

Месну заједницу воде савет и председник. Председника месне заједнице бира савет месне заједнице чије кандидате између осталог предлаже председник општине. Чланови савета и председник месне заједнице морају да имају пребивалиште на територији месне заједнице што није случај са Бисером Пејчић која као заменик председника и одборница Скупштине општине Вождовац има пребивалиште на Вождовцу. Пошто савет и председник месне заједнице представљају грађане, они морају да буду припадници те месне заједнице који разумеју потребе грађана и баве се проблемима локалне заједнице. Зато је скандалозно да месну заједницу води неко ко чак ни не живи на истој општини.

Изборе за савете месних заједница на Новом Београду, али и на другим београдским општинама расписује скупштина општине. Међутим, годинама уназад се чланови савета месних заједница не бирају из редова грађана на регуларно расписаним изборима, већ долази до злоупотребе па савете месних заједница поставља скупштина општине по партијској линији из редова владајуће странке. Иако можда то не делује тако на први поглед, савети месних заједница заправо имају доста овлашћења и могу значајно да допринесу побољшању квалитета живота локалне заједнице.

Неке од надлежности месне заједнице су уређење и одржавање насеља и зелених површина и до 2019. предузимање мера за спречавање и отклањање последица елементарних непогода. Када би месне заједнице функционисале и када би их водили истакнути појединци који се боре за интересе своје локалне заједнице, грађани би много боље и лакше организовали одбрану свог животног простора. Тако би грађани преко својих легитимно изабраних представника у месној заједници “Сава” која обухвата блокове 44 и 45 на Новом Београду са неколико десетина хиљада бирача могли да утичу на доношење одлука о Савском насипу и зеленим површинама који су угрожени.

Иако су месне заједнице систематски уништаване, обесправљене и обесмишљене оне су једини начин да грађани директно учествују у доношењу одлука и уређују живот у својој заједници. Зато је уместо устаљене лоше праксе наметања да месне заједнице воде партијски кадрови потребно одржавање слободних избора за савете месних заједница на којима би грађани имали прилику да одлучују ко ће их представљати.

Можда ти се свиди

Оставите коментар