Почетна » Још једно упозорење Србији из ЕУ због Бањске: „Да се похапсе сви учесници оружаног сукоба“

Још једно упозорење Србији из ЕУ због Бањске: „Да се похапсе сви учесници оружаног сукоба“

од Други Пишу
0 коментар

Шефови држава и влада чланица Европске уније саопштили су да ће неуспех Београда и Приштине у деескалацији тензија имати последице и да од Србије очекују да предузме све неопходне кораке за процесуирање одговорних за напад на косовску полицију у селу Бањска.

У закључима усвојеним на крају дводневног самита ЕУ у Бриселу, лидери 27 чланица тог блока изразили су „дубоку забринутост“ због безбедносне ситуације на северу Косова и навели да „најоштрије осуђују насилни напад“ у Бањској 24. септембра, у којем је погинуо косовски полицајац, а касније у размени ватре и три припадника наоружане групе Срба.

„Европска унија очекује да починиоци буду ухапшени и брзо приведени правди и да Србија у потпуности сарађује и предузме све неопходне кораке у том погледу“, наводи се у закључцима Европског савета.

Наводи се и да Косово и Србија „морају да наставе са сталним напорима за деескалацију и да обезбеде одржавање нових избора на северу Косова што је пре могуц́е, уз активно учешц́е косовских Срба“.

У закључцима стоји и да Европски савет жали због изостанка имплементације Споразума о путу ка нормализацији између Косова и Србије и његовог Анекса за имплементацију од обе стране, као и других споразума постигнутих у дијалогу уз посредство ЕУ.

„Европски савет позива Косово и Србију да примене те споразуме, без одлагања или предуслова. То укључује оснивање Асоцијације/Заједнице општина са српском вец́ином. Нормализација односа је кључни услов на европском путу обе стране и обе ризикују да изгубе важне прилике ако не остваре напредак“, додаје се.

О Споразуму о путу ка нормализацији, косовски премијер Аљбин Курти и председник Србије Александар Вучић постигли су сагласност 27. фебруара у Бриселу, а о његовом Анексу за имплементацију 18. марта у Охриду, али те документе нису потписали.

Лидери чланица ЕУ у закључцима наводе и да ће Европска унија наставити блиско да сарађује са Западним Балканом и да подржава реформске напоре тих земаља на европском путу.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борел поднео је данас на састанку Европског савета извештај о стању у дијалогу Београда и Приштине.

Борел је синоћ, после одвојених разговора лидера ЕУ, Француске, Немачке и Италије са Куртијем и Вучићем у Бриселу, изјавио да договор није био могућ због предуслова сваке од страна који су за другу били неприхватљиви.

Он је рекао да су „сви заједно изнели нови европски озбиљан и избалансиран предлог“ за оснивање Заједнице општина са српском већином (ЗСО) и инсистирали да стране искористе ту прилику, јер би то био „велики скок напред“ у процесу нормализације односа.

„Нажалост, стране нису биле спремне да се о томе договоре. Предуслови сваке стране за другу су били неприхватљиви“, казао је Борел новинарима.

Foto: TANJUG/ STR, MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia, AP Photo/Visar Kryeziu)

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар