Почетна » СРЦЕ: Влада погрешног и неразумног привредног континуитета

СРЦЕ: Влада погрешног и неразумног привредног континуитета

од Други Пишу
0 коментар

26. октобра 2022. у Народној Скупштини изгласано је поверење новој, трећој по реду, влади коју предводи Ана Брнабић и која је за будућег министра привреде одабрала Радета Басту, професора физичке културе, бившег полицајца и кикбоксера, и мастера економије, који је донедавно био директор ЈКП Београдске електране.

У свом експозеу Брнабић је широко и уобичајеном хвалисавошћу образлагала очекивања од нове владе, најављујући је као тзв. владу континуитета, истовремено наводећи успехе претходне владе коју је водила и посебно истичући да је „отворено 66 фабрика са укупном вредношћу тих инвестиција од 2,4 милијарде евра“, као и да је обезбедјено 26.000 нових радних места. Као најзначајније инвеститоре истакла је Тоyо Тирес, Цонтинентал, Нидец, НЦР, ЗФ и Бросе.

Покрет Србија центар – СРЦЕ скреће пажњу и указује председници Владе и новом министру привреде да ће се, према наводима из премијеркиног експозеа, наставити неразумна и по интересе домаћих произвођача и привреде у целини погубна економска политика нерезонског субвенционисања страних компанија из буџета Р. Србије. Подсећамо да су сви поменути инвеститори, иако глобално веома успешне и значајне компаније у својим делатностима, од Владе Србије већ добили веома значајне буџетске субвенције за отварање погона у нашој земљи.

Илустративан је и значајан пример наведене немачке компаније „Цонтинентал Аутомотиве Сербиа“ која је најавила укупну инвестицију у износу од око 140 милиона евра, а са којом су иначе прве контакте наше власти оствариле још 2005.године. Фабрика, предвидјена у Каћу код Новог Сада, део је “Цонтинентал”-ове дивизије под именом “Вехицле Нетwоркинг анд Информатион” и подгрупа је “Хуман Мацхине Интерфаце”, која је у протеклој години остварила продају у износу од 7,9 милијарди евра и тренутно запошљава скоро 48.000 радника.

Медјутим, и поред тако успешних пословних резултата овој компанији је од стране наше државе, из буџета већ исплаћен износ од 9,5 милиона евра за отварање Центра за истраживање и развој (Р&Д) и 28 милиона на име субвенције за запошљавање 500 радника, до 2023.године. Дакле Цонтинентал Аутомотиве Сербиа из буџета Р. Србије прима укупно 37,5 милиона евра или више од 25% укупне планиране инвестиције. Помоћ овако моћној компанији, односно исплата 56.000 евра по запосленом раднику, представља знатан издатак за државу, а истовремено је “зрно соли у мору” за компанију такве снаге. Иначе, на глобалном нивоу ова компанија запошљава скоро 240.000 људи и у прошлој 2021.години је генерисала продају од 34 милијарде евра, са растом од 6% у односу на претходну 2020.год и никаква субвенција јој није потребна. Дакле реч је о гиганту чије су пословне операције вредне колико и половина укупног БДП Србије, кога је Светска банка проценила за 2021.г. на око 64 милијарде долара.

Као значајна инвестиција у Србију, истакнута је и фабрика јапанског производјача пнеуматика “Тоyо тирес”, којој је држава Србија, у јеку епидемије корона вируса, одобрила субвенцију од 41 милиона евра. Поменута компанија се припрема да уложи 300 милиона у отварање погона за производњу аутомобилских гума у Инђији, који ће, према предвидјеном плану, запослити 537 радника. Када се овој додељеној субвенцији дода вредност поклоњеног државног земљишта, укупно 63,7 хектара, а које је према процени пореске управе вредно око 3 милиона евра, јасно је да је инвеститор “Тоyо тирес”, добио помоћ од преко 84.000 евра по раднику.

Од прошлогодишње громогласне најаве председника државе о инвестицији вредној 1,9 милијарди долара, приликом отварања погона јапанске фабрике Нидец – производјача електричних мотора, стигло се до износа од 73 милиона евра и 480 запослених, уз непознати износ субвенције. Оваквих примера потпуно нетранспарентних и економски тешко резумљивих субвенција иностраним инвеститорима има још много. Иностране производне компаније већ у Србији могу да користе ниже цене енергената и електричне енергије него што су оне у окружењу, као и јефтине а стручне радне снаге, тако да готово неконтролисано велика подршка из буџета Р. Србије није предуслов њиховог инвестирања у домаћу привреду и њене производне потенцијале.

Имајући у виду актуелну привредну ситуацију у свету и нарочито у европској економији, посебно због постојеће енергетске кризе, као и због галопирајуће инфлације, Покрет Србија центар – СРЦЕ истиче да би нова Влада и њен министар требало да пруже могућности и шансе да и привредници из Р. Србије добију буџетске субвенције како би се створили квалитетни услови и повољан пословни амбијент и за домаћу производњу, а не само за стране инвеститоре. То претходна влада Ане Брнабић није умела да оствари. Овакав континуитет државних субвенција неће донети ништа добро развоју домаће привреде, нити ће дугорочно обезбедити економску стабилност нашој земљи.

Можда ти се свиди

Оставите коментар