Почетна » Срђан Миливојевић: Годишњица кривичног дела почињеног од стране челника СНС-а

Срђан Миливојевић: Годишњица кривичног дела почињеног од стране челника СНС-а

Саопштење

од Жиг Инфо
0 коментар

Новинару портала Жиг Инфо, Милану Јовановића и његовој супрузи Јели, на данашњи дан пре четири године је запаљена кућа и пуцано је на улазна врата како породица Јовановић не би могла да се спаси изласком из куће у пламену.

У подметнутом пожару новинар Милан Јовановић и његова супруга Јела су изгубили све што су стекли током свог радног века, спасавјући се из куће у пламену изласком кроз прозор. Овај храбри новинар одмах је указао да је пожар на његовој кући подменут због његовог критичког писања о тешким злоупотребама локалног моћника и председника општине Гроцка и члана Главног одбора Српске напредне странке, Драгољуба Симоновића. Као непосредан мотив за напад, новинар Јовановић навео је критичке текстове о корупцији, криминалу и малверзацијама током гасификације општине Гроцка, које је писао за портал „Жиг инфо“.
После два и по месеца од овог злочина ухапшен је Драгољуб Симоновић заједно са осмуњиченима за ово тешко кривично дело, а на ванредној конференцији за новинаре Александар Вучић председник Српске напредне странке је изнео све детље у вези са овим злоделом. Иако је те вечери приликом обраћања новинарима Александар Вучић казао да партијска књижица никога неће сачувати од одговорности и да ће новинари бити заштићени а насиље најстроже кажњено, Српска напредна странка је приликом сваког појављивања на суду Драгољуба Симоновића и осталих осумњичених, организовала протесте подршке свом члану Главног одбора, што је представљало само један у низу недозвољених политичких притисака који су пратили ово суђење.

У фебруару 2021. Драгољуб Симоновић осуђен је у првостепеном поступку, на четири године и три месеца затвора због подстрекавања на паљење куће новинара Милана Јовановића.
У децембру 2021. Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду Драгољубу Симоновићу и наложио да се суђење понови пред Другим основним судом у Београду, као и осталим оптуженима који су били такође осуђени на казне затвора.

И први као и поновљени поступак против Симоновића пратиле су претње и притисци усмерени и ка Предрагу Миловановићу, заменику Другог основног тужиоца у Београду и члану Државног већа тужилаца, који поступа у предмету против Симоновића.
Тек 10. октобра ове године Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду поднело је суду оптужни предлог против Драгољуба Симоновића и бивше начелнице општинске управе због сумње да су злоупотребом положаја 2018. године оштетили буџет општине за укупно више од 15 милиона динара на шта је новинар Милан Јовановић указивао још 2018. године.

Подсећајући на ово једно у низу тешких кривичних дела почињених од стране челника Српске напредне странке, Демократска странка пружа снажну подршку свим новинарима који су угрожени због свога рада, нарочито онима који се као чувари јавног морала и савести насег друштва баве страживачким новинарством. Верујемо у посвећеност свом позиву честитих људи који раде у тужилаштву који одолевају политичким притисцима и претњама и апелујемо на њих да истраже и остале малверзације и махинације на које је указао новинар Милан Јовановић.
Уједно свим узбуњивачима у Србији, свим храбрим људима који се супротстављају напредној мафијашкој организацији још једном пружамо снажну подршку уз поруку да нису сами у својој праведној борби за слободу и правду.

 

Народни посланик Срђан Миливојевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар