Почетна » Понош: Потребна референдумска атмосфера и јединствен наступ опозиције

Понош: Потребна референдумска атмосфера и јединствен наступ опозиције

од admin
0 коментар

 

„Вучић ће бити на сва три гласачка листића – и за председника и за парламентарне и за београдске изборе. Он ће персонализовати ту опцију, он је персонификација ове муке коју живимо и која нам се као авет смеши и у будућности. Алтернатива мора бити јасна и једнозначна – иста јединствена опозиција на сва три гласачка листића. Све остало је себично, кратковидо и неодговорно“, рекао је Понош за нови број недељника НИН.

Упитан зашто је Народној странци неприхватљив предлог Заједно за Србију и Не давимо Београд о изласку у више колона и заједничком председничком кандидату, Понош је одговорио да предлози локалних политичких опција, који „претенциозно алудирају на своју идеолошку рафинираност у комуналним темама“, не заслужују превелику пажњу јер „маше суштину проблема“.

„Треба да се спремамо за изборе ако буде услова, а истовремено и за бојкот и грађански отпор, ако не буде услова. Приче о колонама и колоницама разних идеолошких боја, а посебно подела функција, није оно што заговара Народна странка. Зец није на видику, а нема ни ражња, чак ни шуме“, рекао је Понош.

Понош је додао да постоје велике разлике између ситуације у Србији и оне која је претходила променама у Црној Гори, где је медијска сцена у Црној Гори је неупоредиво слободнија, постојао је функционалан парламент, велика црквена тема, харизматичан духовни лидер Амфилохије, затим непорочан, непотрошен и стрпљив опозициони лидер Кривокапић.

„Власницима крупног капитала Мило Ђукановић је постао превелик терет и одлучили су да не срљају даље с њим. Спољном фактору Ђукановић је већ неко време био бреме којег се ваљало отрести. Финансијски ионако нису имали неке капиталне интересе које им је Ђукановићев даљи опстанак требао гарантовати. А у Србији је све набројано супротно или не постоји или је мршаво“, рекао је Понош.

Понош је оценио да „режим у Србији на десници формира политичка страшила како би у односу на њих председник Србје Александар Вучић изгледао као разуман, а министар унутрашњих послова Вулин као нормалан“.

На питање о Вучићевој „одбрани“ првооптуженог за највећу производњу марихуане у Европи Предрага Колувије, Понош је одговорио да се Вучић сада „двоуми између аболиције и легализације марихуане за количине веће од тоне“.

„Србија је на другом месту у Европи по организованом криминалу, а 33 у свету. Боља ситуација је у Албанији, Уганди, Сомалији, Јемену. Тајна полиција пребија грађане, Вучићеви приватни правници бирају судије и у исто време бране и промовишу произвођаче дроге јер је то у Србији државни посао. Србија је у вртлогу епидемије, прваци смо Европе на црној листи оболелих од короне“, рекао је Понош.

Понош, који је и бивши начелник Генералштаба Војске Србије, рекао је да је Вучић је још једном био затечен ситуацијом на северу Косова и Метохије и да је онда „у свом маниру краљице драме“ сазвао седницу Савета за националну безбедност, подигао борбену авијацију, турирао оклопна возила и „правио фото сешн руског амбасадора са српским генералима“.

„У Брисел је послао нејаког Петра Петковића да потпише реципроцитет и обавезу да ознаке Србије на регистарским таблицама морамо да прелепимо стикером док се возимо по Косову. Вучић редовно прави представе за рају са војском сваки пут кад треба да замагли неки свој неуспех или превид. Овај пут се мало заиграо и сад мора да одговара на непријатна питања. Представу су видели и они којима није била намењена“, навео је Понош.

„Вучић свакако није запамтио да истиче привремени аранжман са таблицама, а тренутно је био фокусиран на учење неких топонима око Ниша. И тако смо стигли до тога да сад водимо већ са 6:0 у утакмици против приштинских власти за које игра и Српска листа“, додао је Понош.

Понош је, поводом кривичне пријаве коју је правни тим Народне странке поднео против челника БИА и службеника који су мучили члана те странке Константина Катића, рекао да би било наивно имати велика очекивања у истеривању правде у систему у којем се шеф државе понаша као да му је власт од Бога, а не од народа дата.

„Нико од надлежних се не оглашава о противзаконитом понашању БИА, а истовремено председник Вучић из Дубаија лелече над судбином власника највеће плантаже марихуане у Европи док он шета наногицу као накит у студију код свог адвоката, иначе председника скупштинског одбора за правосуђе и члана Високог савета судства и Државног већа тужилаца. А све у склопу ријалитија у којем Вучић намиче омчу свом куму Стефановићу“, закључио је Понош.

Можда ти се свиди

Оставите коментар