Почетна » Куршумлија добија стадион, а нема играча ни публике: „Критеријум – јачина људи на власти“

Куршумлија добија стадион, а нема играча ни публике: „Критеријум – јачина људи на власти“

од Други Пишу
0 коментар

Која све места добијају нове стадионе и по ком критеријуму? Једна сиромашна општина уз административну линију са Косовом ушла је међу одабране, место које бележи драстичан пад становништва. Куршумлија ће, „раме уз раме“ са Лесковцем, Зајечаром и Лозницом, организовати велика фудбалска дешавања јер је власт на јавном конкурсу изабрала пројектанта. За коју публику – нико не зна.

Куршумлија, са око 10.000 становника, нема пара за уџбенике за све мање ђака, али за стадион – има.

„Мислим да је критеријум у јачини људи који су у тим општинама на власти – у странци на националном нивоу у Београду. То је једино што можемо да закључимо јер Ниш, који има и спорт и публику, има ко да гледа и кога да гледа, и даље нема ни најаву радова, док не дођу нови избори“, каже Љубица Јоцић, новинарка Јужних вести.

Куршумлија има јаког локалног лидера, блиског председнику Вучићу. Предузетника који је у власничким структурама свега у овом крају, док Ниш има посвађане напредњаке и предводнике више табора којима управљају изасланици из централе.

„Треба, нормално, мало и привреда да се покрене. Неке фабрикице, не само Планинка… Може којешта да се активира“, каже Драган Павловић, становник улице поред стадиона.

„Нисмо могли да саставимо тим од наше деце овде ни пре десет година јер се и тада осећао одлив становништва и тих младих људи. Плаћали смо играче из других градова и општина – Блаца, Прокупља, Крушевца“, говори за Н1 Славко Илић.

Овај друштвени и политички активиста, иначе угоститељ, али и бивши куршумлијски одборник, пре пет година нудио је јавно своју кафану ономе ко пронађе фабрику „доведеног страног инвеститора“, за коју је тадашњи потпредник Скупштине Србије Владимир Маринковић на телевизији говорио да увелико ради.

Кафана је и даље код њега.

Драган Павловић је становник Куршумлије који се радује новом стадиону. Живи у улици у којој је стадион.

„Ако нема деце, долазе нам играчи – екипе са Косова… Треба да се овде организује, урбанизује и обећао је председник Вучић да то одрадимо“, говори он.

На питање ко ће онда да игра на том стадиону, ако нема деце, одговара: „Ма ја ћу да се активирам, још могу да играм у овим годинама“.

„Деца се тек рађају, пристижу, има, има…“, каже Павловић на питање како да децу вратимо у Куршумлију.

Улица којом се долази до стадиона је месецима, тврде мештани, раскопана. Кажу нам да је често овде и бујица када падају кише.

„Све мање општине где су јаки СНС одбори добијају. За кога, ко ће да долази на тај стадион и шта ће да гледа, док они и даље имају клуб који тавори већ 16 година у четвртом рангу такмичења“, говори Љубица Јоцић.

За нови стадион план је да се искористи простор од скоро три хектара. А оно што је остало од старог стадиона, исправно речено – игралишта, биће, према плану, помоћни терен.

„Поред општине има још неколико приватних власника и то није правно решено, па ме чуди како је уопште могло да се уђе у такав пројекат“, каже Звездан Ристић, одборник опозиционе групе Љубав, вера, нада, који такође станује у улици поред.

По јавно доступним документима, општина је изабрала фирму која ће за нешто више од три милиона динара пројектовати велелепни стадион.

„Требало би да има трибине, помоћни стадион, балон салу, вештачку траву, што је за српске услове веома висок стандард. Требало би да се гради и атлетска стаза“, каже Јоцић.

„Ми немамо да саставимо тим од 11 играча овде у нашем граду. Наша деца, најталентованија, масовно одлазе у Ниш, Раднички, Поповац, Крушевац, а она баш најбоља у Београд и ко зна где већ“, говори Илић.

„Европске утакмице не верујем да се могу играти у Куршумлији због тога што, реално, нема у близини ни једног аеродрома. Лесковац, где је већ изграђен стадион, ‘вади се’ на Ниш. У Зајечару не могу да се играју утакмице јер такође нема аеродрома. Тако да је све то она стара, римска – хлеба и игара“, говори Јоцић.

Домаћини из општине игноришу захтев Н1 за информације о новом стадиону. Ко су у Куршумлији највиђенији гости – и када?

„Кад су избори сви се сете и дођу овде. И мртве и живе спомињу. Тачно је то“, говори Душан Павловић.

А за кога Куршумлија гласа?

„За све добре идеје Куршумлија гласа, али на крају тешко дођемо до резултата“, каже он.

Foto Printskrin

Милан Стојановић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар